Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creşte numărul aspiranţilor la Primăria Constanţa Opt pentru fotoliul lui Mazăre

ro

09 May, 2015 00:00 3763 Marime text
Fumigene, orgolii, încăpăţânări, jocuri „de culise“, negocieri şi diversiuni. Cam aşa s-ar putea caracteriza atmosfera premergătoare fiecăror alegeri locale din Constanţa. Cu gândul la proximul scrutin local, tot mai mulţi politicieni tomitani se gândesc la o eventuală candidatură pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa. Până la acest moment, s-au vehiculat opt nume de potenţiali candidaţi, o parte dintre acestea din interiorul aceloraşi formaţiuni politice.

Liberali, câtă frunză, câtă iarbă...

Liberalul Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, şi-a anunţat public, în luna martie, intenţia de a intra în cursa internă a partidului, în perspectiva desemnării oficiale a candidatului PNL la Primăria Constanţa. A făcut-o pe pagina sa de Facebook, acolo unde a scris că este decis să devină „primul primar penelist de după 1989 al oraşului Constanţa“, iar pentru asta are nevoie de „încrederea şi susţinerea constănţenilor“. De asemenea, Boroianu a menţionat: „Nu sunt adeptul gesturilor pentru o zi şi de aceea am considerat că este nevoie mai întâi să-mi consolidez o echipă, să cunosc municipalitatea şi problemele ei, să-mi pregătesc un proiect pe baza căruia să lucrăm. Acesta este şi motivul pentru care, până la acest moment, nu am pus accentul pe notorietate, ci pe construcţie“.
Un alt liberal care a mărturisit că ia în calcul o candidatură, în primul rând în interiorul partidului, este Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV. „Deocamdată, au fost colegi care s-au arătat mai interesaţi decât mine de posibila mea candidatură. Aş avea potenţial, dar nu am răspuns nici pozitiv, nici negativ. E încă puţin cam devreme. Nu mă arunc într-o candidatură la Primăria Constanţa cu orice preţ. Este o variantă de lucru, o ipoteză“, declara, în urmă cu aproximativ două luni, Ovidiu Cupşa.

Cel de-al treilea nume de liberal care ar aspira la Primăria Constanţa este cel al consilierului local Iustin Fabian Roman. Acesta a făcut anunţul prin intermediul presei, declarând că este susţinut, încurajat să intre în cursa internă a PNL de senatorul Gigi Chiru, copreşedintele suspendat al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.
Nu în ultimul rând, numele europarlamentarului Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor în timpul guvernării USL, este vehiculat în contextul viitoarelor alegeri locale. Trebuie însă menţionat că Mănescu nu a părut nici convinsă, nici tocmai încântată de o astfel de candidatură, deşi este originară din Constanţa. Prezentă la Constanţa, pe 29 martie, liberala a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă: „Dacă biroul (n.r. conducerea PNL) va considera că sunt una dintre persoanele care ar trebui (n.r. să intre în competiţie), sigur că voi accepta să intru în cursa internă pentru Primăria Constanţa. Constanţa are nevoie de normalitate, de mai puţin spectacol. Oraşul are un potenţial extraordinar de dezvoltare“. Cu toate acestea, Ramona Mănescu a ţinut să precizeze că, şi dacă nu va fi ea candidatul pentru mandatul de primar al Constanţei, va susţine echipa PNL Constanţa în acest sens. „Voi sprijini echipa de la Constanţa pentru a câştiga Primăria Constanţa, nu doar judeţul“, a afirmat europarlamentarul.

„E nevoie de oameni care să respecte acest oraş“

Un alt aspirant la mandatul de primar al municipiului Constanţa este Mihai Petre, liderul M10 Constanţa. El şi-a dorit să candideze şi la alegerile din 2012, dar disensiunile din interiorul partidului din care făcea parte la acea vreme - vechiul PDL - nu i-au permis. Astăzi, Mihai Petre, fost consilier în Consiliul Judeţean Constanţa, susţine: „Îmi doresc o competiţie internă în M10. Eu mi-am exprimat deja intenţia de a candida la Primăria Constanţa. Este nevoie de o schimbare, este nevoie de oameni noi. E nevoie de oameni care să respecte acest oraş, de o administraţie deschisă către cetăţean, nu către grupuri de interese. Vreau să readuc Constanţa în topul oraşelor din România“. Totuşi, este greu de crezut că, dacă va candida, el va avea prea multe şanse cu M10, aspect de care este perfect conştient şi Mihai Petre.

„Este posibil să candidez la alegerile locale din 2016“

„Nu fac un secret din faptul că, în 1998, am intrat cu un singur gând în politică: să fiu primarul Constanţei. Deci, este posibil să candidez la alegerile locale din 2016“, este declaraţia făcută, ieri, de deputatul Florin Gheorghe, liderul Organizaţiei Municipale a UNPR Constanţa. Parlamentarul a precizat însă că acest lucru va fi posibil doar dacă o alianţă electorală PSD-UNPR nu va impusă de Centru, în teritoriu.

Disoluţia din PSD Constanţa

PSD Constanţa nu are, până la acest moment, un candidat oficial pentru Primăria Constanţa. Conform declaraţiilor viceprimarului cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, liderul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, partidul nici nu îşi va desemna, până la finalul acestui an, candidatul. Astăzi, cei mai mulţi îl dau pe Făgădău drept viitorul aspirant al partidului la mandatul de edil-şef. Acesta a declarat însă, în urmă cu aproximativ o săptămână, că încă nu-şi doreşte această candidatură. „Nu. Încă nu vreau. În momentul de faţă, mă preocupă ca în fiecare zi să fac tot ceea ce ţine de mine pentru a onora poziţia de primar delegat al municipiului Constanţa“, a precizat preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD. El este considerat continuatorul lui Mazăre, primarul acum suspendat al Constanţei, fapt pentru care a şi fost supranumit „noul Mazăre de Constanţa“.
Atunci când a afirmat că nu este încă interesat de o candidatură, Decebal Făgădău a dat şi exemplul unui alt potenţial candidat, fost politician din PSD Constanţa. Este vorba despre Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al municipiului Constanţa şi fost ministru al Mediului, în timpul scurtei guvernări PDL-PSD, în 2008. Previzibil, Nemirschi nici nu a confirmat, nici nu a infirmat această eventuală candidatură. De altfel, fostul viceprimar nu mai este activ politic de câţiva ani buni. De remarcat este faptul că niciodată până acum în PSD Constanţa nu a existat o asemenea incertitudine cu privire la candidatul partidului la mandatul de primar al municipiului Constanţa.


Mai multe informaţii despre (im)probabila candidatură a lui Nemirschi puteţi afla citind materialul „Fumigenă PSD? Fostul viceprimar Nemirschi, preferat de Făgădău pentru o candidatură la Primăria Constanţa“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii