Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarea legii ANL ajuta clientela PSD

ro

21 Oct, 2009 00:16 3999 Marime text
cap5.jpgCel puţin la nivelul municipiului Constanţa, beneficiarii locuinţelor sociale sunt „chiriaşi cu ştaif" din suita social-democrată

Modificările propuse de parlamentarii PSD de Constanţa - senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin - la Legea ANL-ului au primit vot favorabil din partea Senatului.

În primăvara acestui an, senatorul PSD Alexandru Mazăre, împreună cu deputatul social-democrat Eduard Martin, înainta Senatului propunerea de modificare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Cei doi parlamentari au venit cu o serie de modificări care, în esenţă, vor permite cumpărarea locuinţelor respective de către cei care le deţin, iar fondurile obţinute vor fi utilizate în finanţarea programului.

Deşi propunerilor lor Executivul (n.r. în formula PSD - PD-L) s-a opus, ieri, noua majoritate a senatorilor le-a considerat binevenite şi le-a acordat votul. „În formula propusă de noi, legea va permite vânzarea locuinţelor ANL, iar sumele încasate să fie alocate continuării acestui proiect", ne-a declarat senatorul Alexandru Mazăre, încântat că a trecut în palmares o nouă victorie a activităţii sale parlamentare.

anl_alexandru_mazare.jpgPe cine favorizează viziunea PSD

În opinia senatorului, fiind vorba de locuinţe sociale, şi preţul de vânzare „trebuie să fie acceptabil şi real".

În consecinţă, la preţul de construcţie din 2004 - 300 euro/mp, se propune aplicarea ratei inflaţiei pe perioada 2004 - 2008, în speţă de 44%, şi a taxei pe valoare adăugată, care în cazul locuinţelor sociale este de 5%. Concret, Alexandru Mazăre a dat exemplul unui apartament ANL cu două camere (65mp), al cărui cost ar ajunge la 25.000 euro+TVA.

Numai că, după cum se prezenta în materialul „Săracii" ANL-işti din ediţia publicată în 11 decembrie 2007 a suplimentului Bună ziua Constanţa, lista celor ce au reuşit să pună mâna pe apartamentele sau garsonierele respective cuprinde numeroşi „beneficiari cu ştaif". O analiză succintă a listei celor care au primit în decembrie 2002 locuinţe ANL ne arată că printre beneficiari se numără: directorul RADPP, Radu Babuş, dar şi ex-şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Dragoş Poteleanu. Pe lângă foarte mulţi angajaţi ai Primăriei şi ai Consiliului Judeţean, printre beneficiarii de ANL se mai aflau şi salariaţi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, ai firmei Pomacost, care îi aparţine vărului primarului Radu Mazăre, Basarab Popa, dar şi ai societăţilor Nitalexil şi Comtours. Alţi norocoşi au fost: Anton Cătălin, purtător de cuvânt al DADL, George Giuliano Talpeş, nepotul cunoscutului Ioan Talpeş - la vremea respectivă doar salariat al SC Euro Vial Trading Company SRL, Oana Bocănete - fata consilierului judeţean PSD Paul Bocănete, Amuraş Tănase - atunci referent în Primăria Constanţa, acum angajat al Consiliului Judeţean Constanţa, Sorin Paul Panaite - angajat al SC Conpress Construct Telegraf SRL şi mulţi alţii, majoritatea fiind cunoscuţi, apropiaţi sau salariaţi ai unor lideri din PSD Constanţa.

Tergiversări politice

De la Senat, unde grupul parlamentar al PD-L s-a opus, proiectul va merge în Camera Deputaţilor - cameră decizională. Obţinerea unui vot favorabil şi aici presupune înaintarea legii preşedintelui pentru promulgarea în noua formulă.

„În Camera Deputaţilor contez pe deputaţii constănţeni PSD. Sper că-şi vor convinge colegii, iar legea să fie votată în forma gândită de noi", a menţionat Alexandru Mazăre.

Dacă noua majoritate existentă în Parlament ar putea constitui o garanţie pentru o nouă reuşită legislativă a tandemului Mazăre - Martin, totuşi ei preferă să apeleze la un tertip. De teama ca proiectul să nu ajungă la preşedintele Traian Băsescu şi să nu fie promulgat, senatorul Alexandru Mazăre a recunoscut că, în Camera Deputaţilor, „se va mai ţine un pic (n.r. referire la proiectul de lege cu modificările propuse de el şi de Eduard Martin)". „Poate, până la promulgarea normativului, vom avea alt preşedinte", a adăugat senatorul PSD de Constanţa.

{mos_ri:Alexandru Mazare,ANL} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristea Florica 30 May, 2016 16:00 Suntem circa 2000 de persoane ca locatari ]n ANSAMBLUL DE BLOCURI SOCIALE /PETRE ISPIRESCU 14. Au trecut 15 ani ani nu se întâmplă nimic cu acestea SĂ FIE SCOASE DE SUB PROTECŢIA SOCIALĂ . SUNTEM cu vârstele peste 50-60 ani , am fost evacuaţi din casele naţionalizate şi locuim din 2000 la aşa zis ;BLOCURII DE FAMILIŞTI ! POATE SE SESIZEAZĂ CINEVA ! SĂ TREACĂ O PARTE DIN LOCUINŢELE SOCIALE , LA A.N.L. VOM SESIZA TOATE FORURILE STATULUI ROMÂN !!!
  • cineva 21 Oct, 2009 10:08 Sunteti ata de "incuiati", incat nu vedeti ca in lege aceste apartamente sunt LOCUINTE PENTRU TINERI nici decum LOCUINTE SOCIALE iar in al doilea rand apartamentele din Constanta nici macar nu au fost transferate, de "minunatul guvern", din domeniul public in domeniul privat al statului ca sa poata fi vandute.
  • chirias ANL 21 Oct, 2009 09:56 Nu cred ca ar fi cazul sa ii invidiati asa de mult pe chiriasii ANL. As vrea ca cea care a scis acest articol sa vina sa ma ajute sa scot apa din boxa cand ploua torential, sa ma ajute sa spal mucegaiul de pe perete, sa-si dea televizorul mai tare deoarece vecina de sus se spala pe maini la baie si nu poti auzi stirile...si multe altele. Poate stau si cei enumarati in astfel de locuinte, dar pe langa ei mai stau si multi alti chiriasi care nu au veniturile necesare de a cumpara o locuinta de pe piata libera. Si pana la urma toti suntem oameni. Daca d-na care a scris articolul ar fi avut o astfel de locuinta ar mai fi scris acum articolul???