Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrunire a asociaţiilor de revoluţionari la Prefectura Constanţa Raymond Luca - „Să curăţăm imaginea de revoluţionar de impostori şi de criminali"

ro

18 Jun, 2011 00:00 2706 Marime text
revolutionari.jpgLa Prefectura Constanţa s-a desfăşurat ieri o întâlnire de lucru a reprezentanţilor asociaţiilor de revoluţionari şi a prefecturilor din judeţele Regiunii de dezvoltare Sud-Est.

La întrunire au participat, alături de prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, fostul subprefect al judeţului, Adrian Nicolaescu - secretar general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), George Costin - secretarul de stat al SSPR şi senatorul Raymond Luca - preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989. De asemenea, au participat reprezentanţi ai prefecturilor şi ai revoluţionarilor din toate cele şase judeţe ale Regiunii de dezvoltare Sud-Est: Brăila, Buzău, Galaţi, Constanţa, Tulcea şi Vrancea.

„În aceste zile se discută la Senat propunerea ca şi Constanţa să primească titlul de oraş martir al Revoluţiei din 1989. Chiar şi după 21 de ani, recunoaşterea acestui merit este importantă", a declarat Adrian Nicolaescu.

George Costin: „Imaginea revoluţionarului a avut mult de suferit"

La rândul său, George Costin a precizat că scopul acestor întâlniri ce vor fi organizate la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare este de a aduce la aceeaşi masă autorităţi locale, centrale şi reprezentanţi ai revoluţionarilor pentru identificarea problemelor cu care aceştia din urmă se confruntă şi pentru găsirea soluţiilor corespunzătoare. „Imaginea revoluţionarului a avut mult de suferit în această perioadă. Voi încerca să determin mişcarea revoluţionară să se implice în problemele generale cu care se confruntă societatea românească, societatea civilă", a declarat George Costin.

„Au fost retrase 45 de titluri de revoluţionar"

La rândul său, Raymond Luca a declarat că mişcarea revoluţionară are „o imagine foarte proastă". Şeful Comisie Parlamentare a Revoluţionarilor a precizat că pe ordinea de zi a comisiei pe care o reprezintă se află 1.500 de contestaţii, 1.200 pentru că persoanele respective nu au primit avizul de preschimbare a certificatului de revoluţionar, restul de 300 fiind depuse de persoane care au primit aviz, dar a căror calitate de revoluţionar este contestată de alte persoane. Luca a adăugat că şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) desfăşoară în paralel o acţiune de verificare a revoluţionarilor. „Până acum au fost retrase titlurile a 45 de persoane, majoritatea din cauză că au făcut poliţie politică. Alte 97-100 de procese sunt pe rol. În situaţia în care se va dovedi că şi acestea au făcut poliţie politică li se vor retrage titlurile. CNSAS a studiat până acum 9.000 de dosare. Până la 21.000 mai este", a mai spus Raymond Luca, precizând că şi desecretizarea dosarelor armatei ar putea reduce numărul deţinătorilor de titluri de revoluţionar dacă se va dovedi că persoanele în cauză au întors armele către populaţie pentru înăbuşirea Revoluţiei. „Scopul este curăţirea imaginii de revoluţionar de impostori, de cei care nu merită şi mai ales de criminali", a adăugat Luca. Potrivit şefului Comisie Parlamentare a revoluţionarilor, la Constanţa au murit în timpul Revoluţiei 30 de persoane, alte 90 fiind rănite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii