Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

ro

09 Jan, 2019 00:00 2953 Marime text
La finalul anului 2018, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga anunţa că, împreună cu profesorii de la Constanţa, lucrează la un proiect pe educaţie care vizează transformarea Universităţii „Ovidius“ în Centru de Excelenţă Multicultural.
Proiectul urmează să fie structurat de conducerea universităţii de la malul mării, iar în luna februarie să ajungă la Guvern, deoarece este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea acestui centru. Şi banii pentru dotare vor veni de la Guvernul României.
 
Rectorul Universităţii „Ovidius”, Sorin Rugină, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că echipa de lucru încă lucrează la acest proiect, care are nevoie şi de o estimare bugetară, pentru a fi prins în bugetul pentru educaţie pe anul în curs. „Undeva la jumătatea lunii ianuarie ar trebui să avem o formă aproape de cea finală”, a spus Rugină.
 
Înainte de a fi depus la Guvern, proiectul de înfiinţare a Centrului Multicultural de Excelenţă „Ovidius” va fi pus pe tapet pe 18 ianuarie a.c., când ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, va veni la Constanţa. „Echipa de la universitate a primit nişte indicaţii de la doamna ministru, iar pe 18 ianuarie vine la Constanţa la evenimentul dedicat centenarului Liceului „Mihai Eminescu” şi, cu această ocazie, Ecaterina Andronescu va merge şi la universitate să discute forma finală a proiectului acestui Centru Multicultural de Excelenţă”, a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, senatorul Nicolae Moga.
 
Demersurile au fost începute pe parcursul acestui an, iar proiectul urmează să fie depus pe masa premierului Viorica Dăncilă, după cum susţine senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga. Acest proiect ar face parte din pachetul de valorificare a preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019.
 
Universitatea „Ovidius“ ar urma astfel să devină un centru internaţional multicultural din România, după modelul Universităţii Multiculturale şi Internaţionale Libere de la Bruxelles.
 
Principalul argument în sprijinul acestei propuneri este faptul că municipiul Constanţa este cel mai mare oraş din întreaga Dobroge şi din Regiunea de dezvoltare Sud-Est, emblemă a litoralului românesc, port al ţării la Marea Neagră şi unul dintre cele mai importante din Europa, prin profilul sau turistic, posedă o capacitate mare de spaţii de cazare pentru profesorii şi studenţii veniţi din ţară din străinătate.
 
Deja la Universitatea „Ovidius” din Constanţa învaţă aproximativ 1.200 de studenţi străini, are o tradiţie de deschidere internaţională, asigurată de profesori colaboratori în programe internaţionale, cu predare în limba străină, profesori de limbi străine şi clasa Confucius, cu predare în limba chineză.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga spune că, în acest moment, conducerea universităţii trebuie să structureze şi să definitiveze acest proiect la începutul anului viitor şi să-l înainteze Guvernului spre aprobare prin HG.
 
„Transformarea Universităţii Ovidius din Constanţa în Universitatea Multiculturală Internaţională vine în întâmpinarea programului de guvernare care sprijină internaţionalizarea universităţilor româneşti, prin creşterea calităţii, dezvoltarea tuturor programelor de studii în limbi străine (turcă, tătară, arabă, ebraică, engleză, franceză etc.) pentru formare profesională”, susţine parlamentarul constănţean. El a adăugat că, după aprobarea acestui proiect, Executivul urmează să-l susţină şi din punct de vedere financiar.
 

Citeşte şi:
 

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii