Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul pentru Depoluare Marina s-a reunit la Prefectura

ro

08 Oct, 2009 04:01 1279 Marime text

În urma apariţiei unor irizaţii de produse petroliere în zona de nord a Portului Constanţa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat, ieri, la primele ore ale dimineţii, membrii Comandamentului Operativ pentru Depoluare Marină.

La şedinţă au participat Cristian Darie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi conducătorii instituţiilor membre ale comandamentului, printre care: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", Autoritatea Navală Română, Căpitănia Zonală Constanţa, Statul Major al Forţelor Navale, Garda de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului, Agenţia Română pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare ARSVOM, Administraţia Porturilor Maritime, Inspectoratul Judeţean al Polţiei de Frontieră, INCDM „Grigore Antipa", Direcţia Apelor „Dobrogea" Litoral, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia de Sănătate Publică.

În cadrul şedinţei, specialiştii ISU au prezentat un plan de măsuri pentru răspuns la poluarea cu hidrocarburi, prefectul dispunând completarea cu măsurile specifice instituţiilor membre CODM, precum şi prezentarea/aprobarea lui în cadrul viitoarei şedinţe a comandamentului. Palaz a fost informat despre măsurile luate pentru prevenirea extinderii poluării. Menţinerea barajelor plutitoare existente şi completarea lor cu tronsoane noi care să protejeze şi partea dinspre dig, lestarea/ancorarea barajelor plutitoare instalate şi executarea unui control amănunţit al epavei corelat cu studierea planurilor navei sunt doar câteva dintre măsurile luate pentru limitarea şi îndepărtarea efectelor poluării.

Conform informării primite de la directorul ARSVOM, Dorel Constantin Onaca, sursa de poluare a fost tancul navei Paris, scufundată în zonă în anul 1995, concluzie constatată în urma inspecţiei cu scafandri în aria afectată şi a studierii imaginilor subacvatice înregistrate.

„În acest moment, este prematur să se lanseze o solicitare de ofertă pentru efectuarea depoluării de către o firmă specializată, urmând ca după stabilirea clară a gradului de poluare, de către specialişti, şi după finalizarea constatărilor să se demareze această procedură", a specificat prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • om de presa 08 Oct, 2009 09:48 si care e legatura lui Liviu Mocanu cu seidnta CODM de i-ati pus poza?