Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidat la Primăria Constanţa, vrea „aplicarea celei mai drastice măsuri" Palaz e decis să demoleze clădirea din curtea Geamiei Hunchiar

ro

07 May, 2012 02:16 2361 Marime text
palaz_hunchiar_Claudiu_Palaz.jpgClaudiu Palaz, candidatul UNPR la mandatul de primar al municipiului Constanţa, a dat ieri publicităţii un comunicat de presă în care atrage atenţia asupra faptului că susţine în continuare salvarea Geamiei Hunchiar, monument istoric din grupa A, ce datează încă din 1862. Palaz declară că a aflat „cu surprindere de hotărârea Consiliului Reprezentanţilor Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, al cărui preşedinte este domnul Amet Varol, de a-l susţine pe Radu Mazăre la alegerile locale din 10 iunie 2012". În opinia aspirantului UNPR la Primăria Constanţa, „acest lucru s-ar putea traduce drept o capitulare în faţa actualei administraţii în lupta pe care comunitatea din Constanţa o duce de ani întregi pentru salvarea Geamiei Hunchiar".

palaz_hunchiar_.jpgÎn acest sens, fostul prefect al judeţului Constanţa îşi exprimă îndoiala faţă de faptul că tătarii din Constanţa ar împărtăşi decizia mai sus menţionată şi îi asigură pe musulmani că va continua să acţioneze în interesul lor. „Le reamintesc faptul că l-am dat în judecată pe încă actualul primar pentru autorizaţia de construire emisă pentru imobilul ridicat în imediata vecinătate a Geamiei, o bijuterie arhitectonică a municipiului nostru".

Varol Amet, preşedintele UDTTMR Constanţa, susţine însă că poziţia Consiliului Reprezentanţilor n-ar însemna o capitulare. „Consiliul Reprezentanţilor este format din toţi preşedinţii de filiale şi şefii de comisii, iar eu trebuie să le respect deciziile. Vom susţine în continuare salvarea Geamiei Hunchiar", ne-a declarat Varol Amet.

„Niciun pas înapoi în această luptă"

Amintim că în curtea Geamiei Hunchiar a fost ridicată o clădire după ce, în 2008, Primăria Municipiului Constanţa a emis autorizaţiile de construire cu numărul 1886 şi 2027. Construcţia se află la doar 1,21 metri distanţă faţă de un lăcaş de cult, clădire de patrimoniu. Palaz precizează în comunicatul de presă că asigură comunitatea musulmană, pe Fusun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, şi pe muftiul Iusuf Muurat, şeful cultului musulman din România, că nu-şi uită „promisiunea făcută în faţa domniilor lor, a ambasadorului Turciei la Bucureşti, E. S. Omur Şolendil, a Ministrului de Cultură al Turciei, domnul Ertigrul Gunay, şi a Ministrului de Externe al Turciei, domnul Ahmet Davutoglu, veniţi la Constanţa special pentru problema Geamiei Hunchiar" şi că nu va face „niciun pas înapoi în această luptă".

În finalul comunicatului, Palaz subliniază faptul că nu va ezita, pentru a îndrepta nedreptatea făcută comunităţii musulmane, să aplice cea mai drastică măsură: „demolarea construcţiei ilegale de lângă geamie", aceasta fiind de altfel una dintre priorităţile care vor fi incluse pe agenda sa de primar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii