Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:06 03 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BEC a respins plângerea lui Nicușor Dan – „Pozele nu trebuie date jos”

ro

02 May, 2025 16:18 442 Marime text







Biroul Electoral Central (BEC) a respins plângerea lui Nicușor Dan și cererea acestuia ca materialele prezentate de Elena Lasconi privind o întâlnire care ar fi avut loc între el și Victor Ponta și Florian Coldea să fie date jos.
 
 Nicușor Dan acuzase în plângerea formulată că la mijloc e vorba de dezinformare.
 
BEC a decis totuși că pozele nu trebuie date jos din mediul online.
 
Ce spune BEC

 

„Materialele încărcate pe platformele online foarte mari Facebook şi Instagram, furnizate de Meta Platforms Ireland Limited, precum şi TikTok, furnizată de TikTok Technology Limited din Irlanda, de către utilizatorul cu indicativul Elena Lasconi îndeamnă indirect alegătorii să nu voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale din anul 2025. Materialele sunt etichetate în conformitate cu dispozițiile legislației naționale, respectiv art. 16 alin. (2) şi (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 şi art. 3 alin. (1) din Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
 
Motivul de esență invocat în plângerea adresată BEC vizează faptul că în realitate, imaginile postate sunt false, modificate digital, fără a exista o întâlnire reală între candidatul independent Dan Nicuşor Daniel şi celelalte două persoane vizate, care apar în fotografii. Aceste materiale vizuale nu corespund unei realități faptice, fiind cel mai probabil rezultatul unor operațiuni de prelucrare digitală (inclusiv prin tehnici de tip deepfake), având ca scop afectarea într-un mod grav şi iremediabil a imaginii candidatului, în contextul alegerilor prezidenţiale în curs de desfăşurare."
 
Faţă de aceste susțineri, BEC constată că postările din mediul online reclamate cuprind fotografiile la care se face trimitere în plângere, fără însă a putea trage concluzia certă afirmată în cuprinsul acesteia, în sensul că ,,imaginile sunt false, modificate digital". BEC, organism administrativ de contencios electoral a cărui activitate este circumscrisă necesităţii celerităţii demersurilor date în competență, nu dispune, în procedura soluționării plângerilor privind desfăşurarea campaniei electorale, de mijloacele specifice organelor de specialitate care au competența certificării autenticității imaginilor. Or, atât timp cât BEC nu deţine nici competenţa de a constata că imaginile care fac obiectul postărilor reclamate sunt false, şi nici nu are la dispoziție elemente din care să rezulte autenticitatea/neautenticitatea acestora, nu poate constata, pentru simpla afirmație din plângere, că materialele de propagandă electorală reclamate ar fi contrare ordinii de drept.”, arată BEC în decizia luată.
 
 
 
Citește și

Jurnalist Russia Today, împiedicat să intre în România! Reacția europarlamentarului Diana Șoșoacă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii