Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au puterea şi banii, dar le lipseşte voinţa Proiectul miniporturilor turistice pe Dunăre, din judeţul Constanţa, a picat. CJC bagă subiectul sub preş! (documente)

ro

12 Dec, 2018 00:00 2611 Marime text
Liberalii constănţeni atrag atenţia asupra „poveştii unui eşec răsunător, dar ascuns până astăzi de ochii lumii: proiectul miniporturilor turistice pe Dunăre, din judeţul Constanţa, a picat, cu toate că doi miniştri PSD ai Turismului au dat asigurări că cele patru porturi se vor realiza”.
 
În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a iniţiat proiecte de hotărâri pentru a demara acest proiect. „Ba, mai mult, într-o grabă nefirească şi de neînţeles, CJC plăteşte din bani publici, pe o procedură simplificată, o Strategie judeţeană pe turism, în timp ce propria Direcţie de Proiecte a CJC are un program în derulare, pe bani europeni, cu scopul realizării unei Strategii de dezvoltare a întregului judeţ Constanţa. Cam asta va fi soarta turismului în judeţul nostru, cu PSD la putere: haos, dezinformare şi proiecte fantasmagorice fără substanţă, unde autorităţile judeţene se fălesc cu «succesuri» de genul montării unui catarg de 80.000 de euro la Pavilionul Expoziţional”, susţin liberalii.
 
Iată cum îşi explică liberalii punctul de vedere:
„Masterplanul investiţiilor în turism a fost aprobat în 2017, prin Hotărârea de Guvern 558/2017, având ca obiectiv general identificarea proiectelor de investiţii menite să genereze plusvaloare la nivel naţional, să crească fluxul de turişti şi implicit veniturile din turism; în anexa 1/B/II, «Lista cuprinzând proiecte de investiţii în turism de importanţă locală», se află incluse printre altele amenajarea unor miniporturi turistice la Ostrov, Ghindăreşti, Rasova şi Capidava. Pentru construirea acestor miniporturi, se alocă sume direct din bugetul Ministerului Turismului, cu excepţia costurilor pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice; în şedinţa din luna martie a acestui an, Consiliul Judeţean Constanţa a preluat terenurile necesare pentru construirea de porturi turistice din administrarea consiliilor locale în domeniul public al judeţului, tocmai pentru a putea demara procedurile“.
 
„Cu toate acestea, până în luna august 2018, nicio documentaţie tehnico-economică nu ajunge la Ministerul Turismului din partea CJC, aşa cum rezultă din răspunsul ministrului de atunci Bogdan Trif la interpelarea făcută de deputatul şi preşedintele PNL, Bogdan Huţucă. După cinci luni de zile, ministrul PSD al Turismului încă mai aştepta un semn de la preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Constanţa să îi dea bani pentru dezvoltarea judeţului”, susţin liberalii (n.r. în secţiunea „documente”, puteţi lectura răspunsul ministrului Turismului la interpelarea deputatului Bogdan Huţucă).
 
Ulterior, consilierul judeţean PNL Bogdan Bola a depus la registratura CJC adresa 28583/30.10.2018, prin care solicita răspunsuri la mai multe probleme, în principal privind stadiul implementării proiectului construirii de miniporturi. Alesul judeţean susţine că răspunsul primit a fost unul evaziv, nefurnizându-se nicio dată certă, spunându-i-se doar că „propunerile de proiecte au fost transmise Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul CJC, Ministerului Turismului şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Est. Ce a uitat însă să precizeze preşedintele Horia Țuţuianu este faptul că Direcţia Generală de Proiecte a Consiliului a informat conducerea CJC, prin adresa 16439, încă din luna iunie 2018, de faptul că „este imposibilă atingerea obiectivului propus, respectiv realizarea de miniporturi turistice prin sursa de finanţare reprezentată de HG 558/2017”.
 
Motivul? Suprafeţele de teren propuse pentru acest proiect necesită lucrări complexe hidraulice; pe terenul din Ostrov există o clădire deţinută de către o persoană fizică; pentru toate cele patru amplasamente nu există PUZ. În acelaşi răspuns primit din partea conducerii CJC cu numărul de înregistrare 30566/19.11.2018, mi se transmite că s-a derulat deja procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a „Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Turismului în judeţul Constanţa” şi că momentan se redactează contractul de prestări servicii. În paralel, CJC mi-a răspuns că a depus deja un proiect, pe fonduri europene, pentru „Îmbunătăţirea capacităţii administrative a Consiliului Judeţean Constanţa”, în cadrul Axei Prioritare 2 a Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Aceste date şi adrese, planuri şi promisiuni bulversante, impun câteva întrebări pe final, poate pentru a înţelege mai bine tot haosul din administraţia noastră judeţeană: De ce nu a existat din iulie 2017, când a fost adoptat masterplanul pe turism, până în martie 2018, când CJC a preluat în domeniul public al judeţului terenurile necesare construirii miniporturilor, nicio consultare/verificare a viitoarelor amplasamente pentru construcţia acestora? De câte ori s-au deplasat în teren reprezentanţii CJC pentru a vedea cu ochii lor acele terenuri şi pentru a solicita din timp actele necesare? Dacă ar fi existat o dorinţă reală de a duce acest proiect la bun sfârşit şi ar fi existat o colaborare între CJC şi administraţiile locale, nu ar fi fost timp suficient pentru a rezolva şi problema PUZ-urilor? De ce s-a încercat ascunderea eşuării acestui proiect de către preşedintele CJC, atât în faţa mea cât şi a administraţiilor locale, spunându-mi-se că «propunerile de proiecte au fost transmise la Ministerului Turismului»?”
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii