Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia vrea pamant

ro

17 Oct, 2009 02:35 2076 Marime text
Arhiepiscopie_IPS_Teodosie_25.jpgInvocând legislaţia în vigoare şi documente antice, Arhiepiscopia Tomisului, prin ÎPS Teodosie, îşi revendică dreptul de proprietar pe 350 de hectare de teren forestier

Comisia Judeţeană de Fond Funciar s-a conformat ritmului alert impus de noul prefect al judeţului, Claudiu Palaz. Ieri, membrii săi s-au reunit în cea de-a doua şedinţă, printre solicitările analizate fiind şi două din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

În data de 11 decembrie 2008, Arhiepiscopia Tomisului a înregistrat la Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa două cereri adresate Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Prin documentele respective, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului, Arhim Andrei Tudor, solicită reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe care le are în folosinţă, deocamdată. Documentaţia anexată a fost pusă la dispoziţia membrilor comisiei cu ceva timp înainte pentru a putea fi analizată, dar s-a ajuns la concluzia că este „o situaţie mai delicată". De aceea, ambele cereri au fost amânate pentru o documentare aprofundată şi, dacă vor fi îndeplinite condiţiile legale, prefectul Claudiu Palaz, în calitate de preşedinte al comisiei, a declarat că terenurile vor fi retrocedate „chiar dacă e vorba de o suprafaţă mare".

Pe un act din 1924!?

Prima solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului se bazează pe Decizia nr 58685 din 24 octombrie 1924, prin care Episcopia Constanţei ar fi primit în „perpetuă folosinţă", de la statul român, o suprafaţă de 300 hectare de teren forestier. „Terenul este situat în Ostroavele Iepuraş-Pârlitu, Strâmbu, Lebăda şi Puiu, aparţinând comunei Oltina, judeţul Constanţa" , se specifică în adresa Arhiepiscopiei Tomisului. Aşadar, pe o decizie de demult şi profitând de aprobarea Legii nr. 261/2008, ÎPS Teodosie nu poate rata ocazia de a solicita „retrocedarea terenului forestier Episcopiei Constanţei". Reprezentantul Direcţiei Silvice din comisie a subliniat că trebuie văzută acea decizie, iar prefectul Palaz a cerut să se trimită o adresă Arhiepiscopiei pentru completarea documentaţiei şi apoi să o analizeze pentru a vedea dacă se încadrează condiţiilor Legii 261/2008.

Documente antice, doleanţe noi

Cealaltă adresă are la bază Legea nr. 61/1937 şi Decretul Lege nr. 47/1938, prin care Mănăstirea Dervent primea „în deplină şi perpetuă folosinţă" de la stat o suprafaţă de 50 ha teren forestier. Din acea arie, 23 de hectare sunt situate în comuna Canlia, judeţul Durostor, cu denumirea Pădurea Ciulinoasa, iar celelalte 27-36 ha sunt în pădurea satului Rogozu Sf. Gheorghe din comuna Sf. Gheorghe, judeţul Ialomiţa. Pentru reconstituirea dreptului de proprietate au fost anexate acte din arhiva Arhiepiscopiei şi a Arhivelor Naţionale, prin care se dovedeşte că, în ianuarie 1948, Mănăstirea Dervent deţinea în exploatare o arie de teren forestier în „sat Galiţa, plasa Ostrov, judeţul Constanţa".

Prefectul a dispus să se transmită o adresă Comisiei Judeţene de Fond Funciar Ialomiţa pentru a se asigura dacă există o solicitare similară depusă de Arhiepiscopia Tomisului. „Sper să nu fie cereri şi acolo pe aceleaşi acte, dar e bine să verificăm. Ambele cereri le-am amânat până ce vin documentele din teritoriu", a conchis prefectul Claudiu Palaz.

De zece luni, în Prefectură

Deşi comisiile locale de fond funciar din cadrul primăriilor şi-au văzut de treabă, au analizat documentaţia depusă de localnici şi au înaintat-o Comisiei Judeţene de Fond Funciar din Prefectura Constanţa, avizul acesteia a fost întârziat prin neconvocarea membrilor săi. Documentaţie existentă în Prefectură de la începutul acestui an, cum este, spre exemplu, cazul celei de la Mihai Viteazu, a ajuns să fie analizată abia ieri. Astfel, locuitori din comunele Agigea, Cumpăna, Fântânele, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Rasova şi Săcele, a căror documentaţie a fost înaintată de comisiile locale de fond funciar, au primit ieri un verdict. Pentru cei ale căror dosare erau incomplete s-a dispus amânarea lor pentru viitoarea şedinţă a comisiei, între timp urmând ca petenţii să se conformeze solicitărilor.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Aklex 17 Oct, 2009 04:34 Sa i se dea lui Macedon un loc de veci triplu si cit mai curind!!!
  • karadeniz 16 Oct, 2009 23:52 "Ziua I La început Dumnezeu a făcut cerul şi pământul. Şi pământul era gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul Lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor. " Inalt Prea Sfintiia Ta ce mai pierzi timpul cu cateva hectare, dupa biblie puteti revendica toata Terra.