Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:15 29 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zgârie-nori și parcare cu 500 de locuri, la Poarta 2, în Constanța. Cine și când ia decizia viitoarei construcții

ro

08 Jun, 2022 00:00 3001 Marime text
  • Dosarul are indicativul 230/118/2022, fiind deschis de compania I & C Development, care a solicitat judecătorilor să anuleze hotărârea Consiliului Local ce infirma PUD-ul pentru imobil.
  • Tribunalul a anunțat că verdictul va fi pronunțat la data de 23 iunie 2022.
  • Decizia Tribunalului Constanța va putea fi atacată de către părțile nemulțumite la instanța superioară.
 
Procesul pentru blocul zgârie-nori care urma să fie ridicat în zona Poarta 2 Constanța s-a încheiat la Tribunalul Constanța, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal anunțând că decizia va fi luată la data de 23 iunie.
 
Este vorba despre dosarul în care se încearcă salvarea blocului zgârie-nori din zona Poarta 2, din Constanța, care încă nu a fost ridicat, după ce Consiliul Local Constanța a constatat încetarea valabilității PUD-ului pentru blocul supraetajat.
 
Amintim, dosarul are indicativul 230/118/2022, fiind deschis de compania I & C Development, care a solicitat judecătorilor să anuleze hotărârea Consiliului Local ce infirma PUD-ul pentru imobil.
 
Dosarul este în atenția completului CA9 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, judecătorii au fost chemați practic să analizeze hotărârea Consiliului Local Constanța prin care a fost anulat PUD-ul imobilului, fiind vorba despre HCL Constanța nr. 248/2021, hotărâre privind încetarea valabilității Planului urbanistic de detaliu aprobat prin HCL nr. 382/2007.
 
Prin HCL 382/2007 s-a aprobat Planul urbanistic de detaliu – construire imobil 7S+P+35E- spații comerciale și apartamente, strada Traian, zona Poarta 2, teren în suprafață de 3.021,76 mp, proprietate Șerban Alexandru Octavian și Rodica Mariana.
 
Reclamantă în cauză și cea care solicită anularea hotărârii de consiliu care a anulat PUD-ul blocului este compania I & C Development SRL, al cărei acționar majoritar este, potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 16 ianuarie 2022, firma Aterina Global.
 
Compania Aterina Global este acționar majoritar al firmei Aqualand, cunoscută prin prisma parcului Aqua Magic, umul dintre partenerii Aterina Global în Aqualand fiind Andreea Georgiana Șerban, fiica Sorinei Gina Hortolomei Moscu, nume adesea asociat cu cel al fostului primar Radu Mazăre.
 
Teren menționat în Dispoziția pentru Leșe
 
În ce privește terenul situat pe strada Traian, zona Poarta 2, în suprafață de 3.021,76 mp, se arată în HCL 382/2007 că acesta are numărul cadastral 10730, fiind înscris în Cartea Funciară nr. 30880.
 
De asemenea, terenul este menționat și în Dispoziția nr. 3750 din 12.11.2002 semmnată de primarul în funcție la momentul respectiv, Radu Mazăre, act prin care a fost soluționată notificarea formulată de Laura Mariana Leșe.
 
Suprafața în cauză figurează la poziția 9 din dispoziția privind terenurile acordate ca măsuri reparatorii, cu o valoare menționată de 241.741 USD.
 
Totodată, terenul figurează și în sentința definitivă pronunțată de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, dosar penal la finele căruia medicul Alexandru Octavian Șerban a fost achitat definitiv, iar fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la închisoare, alături de mai multe persoane, pentru retrocedarea mai multor suprafețe din Constanța.
 
Legat de terenul de la Poarta 2 unde se intenționează ridicarea imobilului zgârie-nori, Curtea Supremă a României a arătat următoarele:
 
„Având în vedere soluţiile pronunţate pe latură penală cu privire la inculpatul Şerban Alexandru Octavian (nr., achitare) şi, în parte, la inculpatul Ceacîreanu Mihai Sergiu, în baza art. 404 alin. (4) lit. c) C.pr.pen va ridica sechestrul instituit, prin ordonanţa nr. 29/P/2008 din 15 februarie 2008 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, asupra următoarelor imobile: - teren intravilan, în suprafaţă de 3021,76 mp, situat în Constanţa, zona Marinarilor - Traian, intabulat în C.F. nr. 30880, cu nr. cadastral 10730 (pct. 2.2 din ordonanţă)“.
 
Cu alte cuvinte, prin sentința pronunțată de Înalt Curte de Casație și Justiție, a fost ridicat sechestrul DNA instituit pe teren.
 
În prezent, așa cum arătam anterior, cea care a contestat HCL Constanța prin care s-a încetat valabilitatea PUD-ului pentru blocul cu 35 de etaje este compania I & C Development SRL Constanța.
 
I & C Development
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 16 ianuarie 2022, firma a fost înființată în 2007 și are sediul pe strada Lebedei, nr. 1, Portul Tomis.
 
Obiectul principal de activitate este reprezentat de „dezvoltare (promovare) imobiliară“, iar pachetul majoritar de acțiuni, însumând 50% , este deținut de compania Aterina Global SRL, ceilalți acționari fiind Alfabe Construction SRL (25%)  și cetățeanul turc Hasan Malik Kececioglu (25%), cel din urmă fiind, totodată, și administratorul I & C Development.
 
Așa cum menționam anterior, compania Aterina Global este partener al cunoscutei Andreea Georgiana Șerban, în firma Aqualand, pe care funcționează parcul Aqua Magic.
 
De asemenea, potrivit Confidas. ro, numele Aterina Global se mai leagă și de Tomis Marina Management (asociat, 50%), Blue Beach SRL (asociat 50%) și MM Recycling SRL (100%).
 
Conform sursei citate, în anul 2018, I & C Development SRL a avut 0 angajați, pierderi de 18.025 de lei și cifra de afaceri 0.
 
În 2019, au fost 0 angajați, pierderi de 226.837 de lei, iar cifra de afaceri a fost 0.
 
În 2020, au fot tot 0 angajați, pierderile au fost 86.780 de lei, iar cifra de afaceri a rămas 0.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un cunoscut doctor s-a plâns Curții Supreme de funcționarii Primăriei Constanța. Motivul – nouă dintre terenurile Dosarului Retrocedărilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii