Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:22 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune pentru mai mulţi magistraţi din Constanţa!

ro

04 Apr, 2018 00:00 3215 Marime text
Veşti bune pentru mai mulţi magistraţi din Constanţa! Ieri, Tribunalul Constanţa a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii: „Gigi Valentin Ştefan (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa), Mihaela Elena Mergeane (procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa), Şişman Beatrice Silvia (procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, fost şef al DNA Constanţa), Florea Adina, Ceauşu Raluca, Alexandru Marian, Ianuş Dragomir, Mircea Iuliana, Fried Mioara, Puiu Zarafina, Niţă Teodor, Teodora Petrescu, Ciocoiu Silviu, Subţirelu Laura, Draghici Vasileşi Petre Cristian“, în contradictoriu cu pârâţii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a dispus obligarea pârâţilor Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa la plata în favoarea reclamanţilor anterior menţionaţi a diferenţelor de drepturi salariale rezultate în urma recalculării indemnizaţiei cu luarea în considerare a unei valori de referinţă sectorială de 405 lei, începând cu data de 9.04.2015, şi 405+10%, începând cu 1 decembrie 2015 până la data de 1.10.2016.
 
Totodată, instanţa a mai admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Violeta Julieta Păun şi Elena Camelia Grecu (fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent delegată şef al Serviciului resurse umane, perfecţionare profesională şi documentare, registratură, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul din DNA) în contradictoriu cu pârâţii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti.
 
„Obligă pârâţii Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa în favoarea reclamantelor Păun Violeta Julieta şi Grecu Elena Camelia la plata diferenţelor de drepturi salariale rezultate în urma recalculării indemnizaţiei cu luarea în considerare a unei valori de referinţă sectorială de 405 lei, începând cu data de 9.04.2015 şi 405+10% începând cu 1 decembrie 2015 până la data de 1.10.2016. Sumele mai sus menţionate vor fi actualizate în funcţie de rata inflaţiei, calculată începând cu data scadenţei lunare a fiecărei diferenţe şi până la data plăţii integrale a debitului. La diferenţele salariale de mai sus se va adăuga dobânda legală, calculată începând cu data scadenţei lunare a fiecărei diferenţe şi până la data plăţii integrale a debitului. (…)“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Într-un alt dosar, cauză în care figurează mai mulţi judecători din Constanţa, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea promovată de către magistraţii din Constanţa şi a anulat parţial „Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 219/C/01.02.2017, sub aspectul datei de la care se aplică valoarea de referinţă sectorială de 405 lei, precum şi Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1488/C/24.05.2017, sub aspectul modului de stabilire a cuantumului indemnizaţiilor de încadrare brute lunare ale reclamanţilor pentru perioada 9.04.2015 - 1.10.2016“.
 
Conform portalului instanţelor de judecată, părţile cauzei sunt Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Constanţa (pârâţi). Asta în timp ce reclamanţii sunt: Gabriel Sandu Lefter (preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Răzvan Anghel (preşedintele Secţiei Civile din Curtea de Apel Constanţa), Dan Iulian Năstase (preşedintele Secţiei Penale din Curtea de Apel Constanţa), Carina Elena Gheorma (preşedinte al Secţiei a II-a Civile de contencios administrativ şi fiscal), Valentina Boboc, Claudia Bodean, Ciprian Coadă, Francisc Nemeth şi Mihail Sas Stănescu.
 
În primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea şi a dispus anularea parţială a Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 219/C/01.02.2017, sub aspectul datei de la care se aplică valoarea de referinţă sectorială de 405 lei, precum şi Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1488/C/24.05.2017, sub aspectul modului de stabilire a cuantumului indemnizaţiilor de încadrare brute lunare ale reclamanţilor pentru perioada 9.04.2015 - 1.10.2016.
 
„Obligă pârâtul Ministerul Justiţiei să emită ordine prin care să stabilească salariile reclamanţilor prin raportare la o valoare de referinţă sectorială de 405 lei, începând cu data de 9.04.2015, respectiv 405 lei majorat cu 10%, începând cu 1.12.2015. Obligă pârâţii la plata către reclamanţi a diferenţelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat reclamanţii în perioada 9.04.2015 - 1.10 2016, dacă salariile le-ar fi fost stabilite prin raportare la o valoare de referinţă sectorială de 405 lei, respectiv 405 lei majorat cu 10%, şi drepturile salariale efectiv plătite reclamanţilor în această perioadă, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală penalizatoare, calculate de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plată şi până la data plăţii efective“, potrivit minutei judecătoreşti.
 

Nemulţumiţi de soluţie, oficialii Ministrului Justiţiei au atacat decizia Curţii de Apel Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În prezent, cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii