Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța explică de ce primarul Chițac a câștigat procesul cu Poliția - „În mod evident, primarul nu poate fi considerat conducător al unei unități școlare“

ro

04 Jul, 2023 00:00 1639 Marime text
  • Dosarul este unul atipic, important atât pentru sistemul de învățământ, cât și pentru administrația locală, vizând finanțarea unităților de învățământ.
  • Este vorba despre cauza cu indicativul 14163/212/2022 a Tribunalului, câștigată definitiv de primarul Vergil Chițac.
  • În motivarea Hotărârii 636/2023, Tribunalul a arătat, printre altele, că „în mod evident petentul, în calitate de primar al municipiului Constanţa, nu poate fi considerat conducător al unei unităţi şcolare“.
  • „În concluzie“, au spus judecătorii din apel, „Tribunalul reţine că în lipsa unei prevederi legale exprese care să permită sancţionarea primarului pentru nerespectarea unei obligaţii stabilite de lege în sarcina conducătorului unităţii de învăţământ, sancţiunea nu poate fi aplicată decât subiectului activ calificat definit de lege şi nu prin extinderea calităţii de subiect activ şi la o persoană pe care legea nu a nominalizat-o ca având această calitate“.
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care primarul orașului, Vergil Chițac, a câștigat definitiv procesul deschis Inspectoratului de Poliție Județean pentru anularea unei sancțiuni contravenționale.
 
Dosarul este unul atipic, important atât pentru sistemul de învățământ, cât și pentru administrația locală, vizând finanțarea unităților de învățământ.
 
Este vorba despre cauza cu indicativul 14163/212/2022 a Tribunalului, câștigată definitiv de primarul Chițac.
 
Sancțiunea în cauză fusese aplicată de polițiști primarului „reţinându-se că la data de 01.04.2022, respectiv la data de 13.04.2022, în calitate de conducător, în sensul Legii nr.333/2003 şi a HG nr.301/2012, nu a asigurat accesul controlat în unităţile de învăţământ Şcoala generală nr.43 şi Şcoala gimnazială nr.11, ambele din municipiul Constanța, prin personal calificat sau echipamente în conformitate cu cele prevăzute la art.81 din Anexa 1 la HG nr.301/2012“.
 
Primarul a atacat procesul-verbal de sancționare la Judecătoria Constanța și a primit câștig de cauză, dar polițiștii au declarat apel și dosarul a ajuns astfel pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Acum, judecătorii au motivat decizia prin care edilul a câștigat definitiv procesul.
 
În motivarea Hotărârii 636/2023, Tribunalul a arătat, printre altele, că „în mod evident petentul, în calitate de primar al municipiului Constanţa, nu poate fi considerat conducător al unei unităţi şcolare, conform art. 96 alin (1) teza I din Legea nr. 1/2011 privind educaţia naţională, unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică fiind conduse de consiliile de administrație, de directori și de directori adjuncți iar conform art. 97 alin (1) teza I, directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ, fiind şi ordonatorul de credite al unității de învățământ, conducătorul unităţii în sensul legii nr. 333/2003 fiind aşadar directorul acesteia“.
 
Judecătorii de la Tribunalul au mai precizat:
 
„Contrar susţinerilor apelantului (nr., Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța), faptul că unităţile şcoalare au finanţate de la bugetul local anumite categorii de cheltuieli, inclusiv paza acestora, nu conferă primarului calitatea de conducător al acestora şi câtă vreme cel care are competenţa să asigure elementele de pază este conducătorul unităţii, acestuia îi este atribuită şi responsabilitatea contravenţională“.
 
Primarului „nu îi este aplicabil textul legal sancționator“
 
Polițiștii au arătat în apel că directorii unităților de învățământ solicitaseră finanțarea pentru asigurarea pazei, dar solicitările au rămas fără rezultat.
 
Instanța de apel a arătat însă că „împrejurarea de fapt învederată în sensul că directorul unităţii de învăţământ a solicitat finanţarea necesară iar demersurile efectuate au rămas fără rezultat şi deci nu are vinovăţie şi nu poate fi sancţionat contravenţional nu presupune transferul răspunderii contravenţionale către persoana primarului care nu poate fi considerat conducătorul unităţii în sensul legii şi deci nu îi este aplicabil textul legal sancţionator, o eventuală conduită neconformă a acestuia fiind sancţionabilă în temeiul altor dispoziţii legale care nu fac obiectul analizei în prezenta cauză“.
 
„În concluzie“, au spus judecătorii din apel, „Tribunalul reţine că în lipsa unei prevederi legale exprese care să permită sancţionarea primarului pentru nerespectarea unei obligaţii stabilite de lege în sarcina conducătorului unităţii de învăţământ, sancţiunea nu poate fi aplicată decât subiectului activ calificat definit de lege şi nu prin extinderea calităţii de subiect activ şi la o persoană pe care legea nu a nominalizat-o ca având această calitate“.
 
În aceste condiții, instanța a închis definitiv dosarul, anulând sancțiunea aplicată de polițiști primarului legată de paza unităților de învățământ.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Caz șocant lângă o școală din Constanța! Mămică lovită cu un ciocan și murdărită cu materii fecale, în 2019! Procesul, amânat
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii