Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Ichim şi Ion Burcea, trimişi în judecată de DNA, au fost achitaţi

ro

23 May, 2018 00:00 2219 Marime text
Trimişi în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, Vasile Ichim şi Ion Burcea au fost achitaţi.
 
Ieri, în primă instanţă, Tribunalul Constanţa, a dispus achitarea lui Vasile Ichim, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât nu există probe că a săvârşit infracţiunea. Mai mult, bărbatul a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât fapta nu există, şi pentru instigare la fals intelectual în forma participaţiei improprii, întrucât fapta nu există. Vasile Ichim a mai fost achitat pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei, întrucât nu există probe că a săvârşit infracţiunea. Ion Burcea a fost achitat pentru: complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât nu există probe că a săvârşit infracţiunea, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât fapta nu există, complicitate la instigare la fals intelectual în forma participaţiei improprii, întrucât fapta nu există, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei, întrucât nu există probe că a săvârşit infracţiunea.
 
În continuare, Tribunalul Constanţa a respins acţiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în contradictoriu cu inculpaţii Ichim Vasile şi Burcea Ion şi partea responsabilă civilmente (…). Instanţa a ridicat măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 311bis/P/2015 din data de 21.07.2017, emisă de DNA Constanţa, la data rămânerii definitive a prezentei, asupra bunurilor inculpaţilor.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, document care se află la Tribunalul Constanţa, procurorii DNA arată că „în perioada 2014-2015, inculpații Ichim Vasile și Burcea Ion, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le dețineau în realitate“.
 
„În același context, cei doi inculpați, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei Primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren. Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 94.351,55 lei. În cauză, Agenţia de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 102.245,25 lei. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților“, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.
 
Procurorii fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii