Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un vameș din Constanța, achitat într-un dosar al DNA, a dat statul în judecată. Care este miza procesului

ro

05 Feb, 2021 00:00 3139 Marime text
  • Procurorii anticorupție constănțeni l-au acuzat pe Marcel Laurențiu Moșoiu, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța, de omisiunea sesizării faptei, însă judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzațiile aduse.
  • Tribunalul Constanța i-a dat dreptate, în parte, vameșului și a obligat Statul Român la plata sumei de 50.600 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare pe care lucrătorul vamal le-a făcut pentru a-și dovedi nevinovăția.
  • Ministerul Finanțelor Publice a declarat apel în cauză, iar dosarul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța.

Un vameș din Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA din oraș, a dat statul în judecată, după ce a fost achitat definitiv.

Procurorii anticorupție constănțeni l-au acuzat pe Marcel Laurențiu Moșoiu, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța, de omisiunea sesizării faptei, însă judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzațiile aduse.

Acum, omul a dat în judecată statul și cere repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.

Până în prezent, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate, în parte, vameșului și a obligat Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, la plata sumei de 50.600 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare pe care lucrătorul vamal le-a făcut pentru a-și dovedi nevinovăția.

Nemulțumiți de această hotărâre a judecătorilor, reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat apel, iar cazul a ajuns acum la Curtea de Apel Constanța, unde urmează să se fixeze prima înfățișare.

Dosarul civil are numărul 5482/118/2019 și a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța la data de 1 februarie 2021.

Părți în cauză sunt Marcel Laurențiu Moșoiu, în calitate de reclamant, și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice – pârât, obiectul dosarului fiind reprezentat de „reparare prejudicii erori judiciare“.


Târât în instanță

Potrivit Hotărârii nr.3129/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că lucrătorul vamal a solicitat „obligarea la plata daunelor materiale și morale provocate de trimiterea sa în judecată de DNA Serviciul teritorial Constanța, daune în cuantum de 50.600 lei reprezentând cheltuieli de avocat cu penalitățile de întârziere cuvenite în raport de plățile efectuate conform contractului de asistență juridică nr. (...)/19.07.2017, obligarea la plata sumei de 10.000 Euro plătită în lei la data efectuării plății pentru această perioadă în care a fost târât în instanță, obligarea la plata penalităților de întârziere pentru salariul neîncasat pe toată perioada suspendării din funcție“.

În motivarea cererii, lucrătorul vamal a arătat că a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din 3 ianuarie 2017 de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.

În sarcina sa s-a reținut faptul că, în calitate de „lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța — Direcția Generală a Vămilor Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu atribuții de constatare și sancționare a contravențiilor, fără antecedente penale, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de: omisiunea sesizării faptei prev. de art. 267 alin. 1 C.pen. (pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda) —o faptă din 21.05.2016“, potrivit www.rolii.ro.

Spune vameșul că procurorii DNA Constanța au arătat în rechizitoriu că „inculpații M. M.L. lucrător vamal și V. D., reprezentant al Autorității Navale Romane (Căpitănie), au susținut și tolerat comportamentul ilicit al inculpaților C. M. și B. D., prin aceea că, deși au asistat la fapta descrisă mai sus, făcând parte din echipa de control, au omis cu intenție să sesizeze de îndată organele de urmărire penale competente cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită de către C. M. și B. D.“.
 

„Nu aduce dovezi clare“

În replică, reprezentanții Ministerului Finanțelor Oublice au invocat excepția inadmisibilității acțiunii, excepția lipsei calității procesual pasive a Statului Român prin MFP, iar pe fond au solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

„Reclamantul nu probează fără echivoc existența unor astfel de daune, nu aduce dovezi clare ale existenței acestora și, cu atât mai puțin, existența unei legături de cauzalitate între măsura controlului judiciar și un pretins prejudiciu material“, au arătat reprezentanții Ministerului Finanțelor în proces, potrivit www.rolii.ro.

În data de 27 iunie 2019, Curtea de Apel Constanța a dispus, definitiv, achitarea lucrătorului vamal de acuzațiile aduse de procurorii DNA Constanța.

Pe 18 septembrie 2019, vameșul s-a adresat Tribunalului Constanța și a cerut repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.


50.000 de lei – cheltuieli de judecată

Pe data de 23 noiembrie 2020, Tribunalul Constanța a admis în parte acțiunea formulată de vameșul constănțean și a obligat Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, să îi achite acestuia suma de 50.600 de lei, reprezentând „cheltuieli judiciare, efectuate în cadrul dosarului penal nr. 92/118/2017“.

Restul pretențiilor au fost respinse ca nefondate.

Așa cum am precizat anterior, Ministerul Finanțelor a fost nemulțumit de decizia luată de Tribunalul Constanța și a declarat apel.

Acum, ultimul cuvânt în cauză le revine judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, care vor pronunța o hotărâre definitivă.


Citește și:

Achitat după șase luni de închisoare:
Un vameș din Constanța cere un milion de euro daune! Ce se întâmplă cu dosarul

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii