Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul Român, obligat să-i achite peste 50.000 de lei unui vameș din Constanța. S-a fixat primul termen în apel

ro

02 Apr, 2021 00:00 1992 Marime text
  • Tribunalul Constanța a admis în parte acțiunea vameșului și a obligat statul să îi achite acestuia suma de 50.600 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare pe care lucrătorul vamal le-a făcut pentru a-și dovedi nevinovăția.
  • Este vorba despre dosarul civil cu indicativul 5482/118/2019, cauză deschisă de lucrătorul vamal Marcel Laurențiu Moșoiu.
  • Procurorii anticorupție constănțeni l-au acuzat pe Marcel Laurențiu Moșoiu, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța, de omisiunea sesizării faptei, însă judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzațiile aduse.

Curtea de Apel Constanța a fixat primul termen în judecarea apelului declarat în procesul în care un vameș din Constanța a dat statul în judecată pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.

Mai exact, este vorba despre dosarul civil cu indicativul 5482/118/2019, cauză în care lucrătorul vamal Marcel Laurențiu Moșoiu a acționat în instanță Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel după ce Tribunalul Constanța a admis în parte acțiunea vameșului și a obligat statul să îi achite acestuia suma de 50.600 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare pe care lucrătorul vamal le-a făcut pentru a-și dovedi nevinovăția.

Curtea de Apel va judeca dosarul la data de 8 mai 2021, de la ora 9.00.

Procurorii anticorupție constănțeni l-au acuzat pe Marcel Laurențiu Moșoiu, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța, de omisiunea sesizării faptei, însă judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzațiile aduse.
 

Povestea din instanță

În Hotărârea nr.3129/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că lucrătorul vamal a solicitat „obligarea la plata daunelor materiale și morale provocate de trimiterea sa în judecată de DNA Serviciul teritorial Constanța, daune în cuantum de 50.600 lei reprezentând cheltuieli de avocat cu penalitățile de întârziere cuvenite în raport de plățile efectuate conform contractului de asistență juridică nr. (...)/19.07.2017, obligarea la plata sumei de 10.000 Euro plătită în lei la data efectuării plății pentru această perioadă în care a fost târât în instanță, obligarea la plata penalităților de întârziere pentru salariul neîncasat pe toată perioada suspendării din funcție“.

În motivarea cererii, lucrătorul vamal a arătat că a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din 3 ianuarie 2017 de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.

În sarcina sa s-a reținut faptul că, în calitate de „lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța — Direcția Generală a Vămilor Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu atribuții de constatare și sancționare a contravențiilor, fără antecedente penale, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de: omisiunea sesizării faptei prev. de art. 267 alin. 1 C.pen. (pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda) —o faptă din 21.05.2016“, potrivit www.rolii.ro.

Totuși, la data de 27 iunie 2019, Curtea de Apel Constanța a dispus, definitiv, achitarea lucrătorului vamal de acuzațiile aduse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Acum, vameșul a dat statul în judecată și a obținut, în primă instanță, dreptul de a primi înapoi cheltuielile de judecată ocazionate de dosarul penal.

Rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Achitat în Dosarul Portul:
Un fost șef din Vama Constanța a dat statul în judecată pentru cheltuieli cu avocații

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii