Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:57 01 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănţean, primul român care a intrat în faliment. Judecătoria Constanţa va redeschide azi dosarul

ro

16 Jul, 2018 00:00 7015 Marime text
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa vor redeschide azi dosarul primului român care a intrat în faliment! Şedinţa de judecată este programată pentru ora 8.30. Amintim că cel în cauză a solicitat deschiderea procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active, în temeiul art. 6, alin.(2) din Legea nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.
 
În motivarea cererii, petentul a arătat că „în anul 2007, sesizând nevoia de locuinţe de pe piaţa locală, a decis demararea pe cont propriu a unei afaceri constând în achiziţia de terenuri / asocierea cu proprietari de terenuri, pentru edificarea de blocuri şi vânzarea acestora sub formă de apartamente în scopul obţinerii de profit. Întrucât a hotărât să vândă apartamentele fără finisaje, astfel încât fiecare cumpărător să-şi amenajeze apartamentul după gustul şi posibilităţile sale, preţul acestora era unul mic comparativ cu cel al pieţei, iar cumpărătorii in majoritatea lor achiziţionau la rândul lor apartamentele în scopul obţinerii de profit. Având in vedere «boom-ul» imobiliar al perioadei respective, apartamentele erau contractate încă din stadiul de proiect, fiind achitate parţial / în totalitate de către cumpărători“, potrivit rolii.ro.
 
„Astfel, în perioada 2007 - 2008 a început edificarea unui număr de şase blocuri, totalizând peste 170 de unităţi locative (apartamente). Dintre acestea, a finalizat / pus în posesie trei blocuri de locuinţe, respectiv Vila «A___», Vila «Napoli» şi Vila «Maranello» - respectiv 70 de apartamente. Restul de trei blocuri, respectiv Vila «...», Vila «...» şi Vila «V_____» aflându-se în prezent în diferite stadii de execuţie, lucrările fiind sistate de peste doi ani, atât din lipsă de lichidităţi pentru finalizarea lucrărilor, cât şi datorită intrării in procedură de insolvenţă a antreprenorului general“, conform sursei mai sus citate.
 
Pe data de 8 mai, Judecătoria Constanţa a admis cererea formulată de petentul debitor.
 
„În baza art. 48 din Legea nr. 151/2015, deschide procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea debitorului. Desemnează, prin tragere la sorţi, în calitate de lichidator, pe Duca Elena - poziţia nr. 20 din lista de lichidatori. Stabileşte onorariul lichidatorului la suma de 500 de lei lunar (TVA inclus). Stabileşte termen pentru depunerea tabelului preliminar de creanţe la data de 16.07.2018. Dispune publicarea prezentei hotărâri de îndată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă“, conform portalului instanţelor de judecată.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă.
 
Amintim că cel în cauză este judecat în prezent într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa. În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis ca bărbatul să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. În noiembrie 2016, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au dispus rejudecarea dosarului, în prezent cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
În actul de sesizare a instanţei, DNA Constanţa arată că, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii (…) în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai (…), au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa“. „Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cristea eugen 16 Jul, 2018 17:06 vedetii pe unde a ascuns banii