Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turist amendat pentru parcare, în Mamaia. Le-a spus judecătorilor că „nu are cunoștințele necesare pentru a trimite un SMS“. Decizia instanței

ro

23 Feb, 2022 00:00 5851 Marime text
  • Informațiile sunt cuprinse în Hotărârea nr. 232/2022 a Judecătoriei Constanța, decizie pronunțată de Secția Civilă a instanței, în completul C4-2021, prezidat de magistratul Ovidiu Florin Constantinescu, în dosarl civil 23727/212/2021.
  • Omul a susținut în proces că „a parcat pentru aproximativ 45 minute și nu are cunoștințele necesare pentru a trimite un sms ca să își plătească taxa datorată pentru a parca“.
  • Un turist din Târgoviște, amendat pentru că nu ar fi achitat tariful de parcare în Mamaia, în cursul verii 2021, a dat în judecată Poliția Locală, cazul fiind în atenția Judecătoriei Constanța.
  • În motivarea hotărârii de respingere a acțiunii, magistrații au arătat, printre altele, că „în cauză, se observă că petentul nu a furnizat argumente plauzibile privind neplata tarifului de parcare, fiind necrediblă susținerea acestuia că nu știa să trimită un SMS“.
 
Pe parcursul desfășurării procesului, șoferul le-a spus judecătorilor că „nu are cunoștințele necesare pentru a trimite un SMS“. Totuși, acesta a mai explicat că după ce a găsit înștiințarea, a găsit un alt turist, care l-a ajutat să trimită SMS-ul, iar la ora la care a fost întocmit procesul-verbal, suma datorată era deja achitată.
 
Informațiile sunt cuprinse în Hotărârea nr. 232/2022 a Judecătoriei Constanța, decizie pronunțată de Secția Civilă a instanței, în completul C4-2021, prezidat de magistratul Ovidiu Florin Constantinescu, în dosarl civil 23727/212/2021.
 
Totuși, după analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații au decis să respingă plângerea formulată de turistul din Târgoviște împotriva procesului-verbal de sancționare a sa, întocmit de Direcția Generală Poliția Locală Constanța.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel de către șofer, urmând ca dosarul să fie trimis pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Parcat lângă hotel
 
În Hotărârea nr. 232/2022 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că „prin procesul-verbal de constatare a contravenției DPLC (...)/16.08.2021, s-a reținut că în data de 16.08.2021, în stațiunea Mamaia, Hotel (...), autovehiculul (...) cu nr. de înmatriculare (...), aflat în proprietatea petentului, ocupa un loc de parcare fără a avea achitat tariful orar“.
 
Așa cum am afirmat anterior, omul a susținut în proces că „a parcat pentru aproximativ 45 minute și nu are cunoștințele necesare pentru a trimite un sms ca să își plătească taxa datorată pentru a parca“.
 
„După ce a găsit înștiințarea, a găsit un turist care l-a ajutat să trimită sms-ul. La orele 15,00, la care a fost întocmit procesul-verbal, suma era deja achitată“, a mai arătat conducătorul auto la instanță.
 
În replică, reprezentanții Poliției Locale Constanța au cerut respingerea plângerii și menținerea sancțiunii aplicate.
 
După deliberări, judecătorii au decis să respingă plângerea.
 
Faptul că nu știa să trimită SMS, „necredebil“
 
În motivarea acestei hotărâri, magistrații au arătat, printre altele, că „în cauză, se observă că petentul nu a furnizat argumente plauzibile privind neplata tarifului de parcare, fiind necrediblă susținerea acestuia că nu știa să trimită un SMS“.
 
„Faptul că a plătit ulterior depistării acestuia nu reprezintă înlăturarea caracterului contravențional, ci doar aspectul că acesta a urmărit să beneficieze de locul de parcare în continuare. În orice caz, petentul avea cunoștință că are obligația de a achita un tarif pentru parcare“, a spus instanța.
 
„Faptul că doar ulterior înștiințării că a fost depistat că a parcat ilegal ar fi apelat la ajutorul unui turist pentru a trimite un SMS arată că petentul avea această posiblitatea și anterior parcării ilegale“, se mai arată în decizia Judecătoriei Constanța.
 
Totodată, judecătorii au mai arătat: „cu privire la individualizarea sancțiunii contravenționale, instanța reține că aceasta constă în amendă în cuantumul minim prevăzut de lege, sancțiune ce este apreciată de instanță ca fiind proporțională cu fapta comisă. Nu se impune reindividualizarea sancțiunii contravenționale, având în vedere circumstanțele concrete de săvârșire a faptei“.
 
Așa cum am precizat, decizia Judecătoriei Constanța a fost deja atacată în apel, urmând ca dosarul să ajungă pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Constănțean, amendat de Locală cu 400 de lei pentru că și-a parcat mașina „într-un spațiu mixt format din asfalt, pământ și bordură“. Primă victorie în instanță
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii