Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 11 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța, decizie privind măsurile asigurătorii din dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța (MINUTA)

ro

26 Feb, 2024 15:55 828 Marime text
  • Împotriva deciziei de azi se poate face contestație, în termen de 48 de ore de la comunicare.
Judecătorii Tribunalului au hotărât astăzi, 26 februarie 2024, să mențină măsura asigurătorie dispusă de procurorii DNA Constanța în dosarul în care este vizată Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța.
 
Decizia instanței a fost luată în dosarul cu indicativul 1863/118/2023/a2, cauză în care pronunțarea fusese amânată din data de 20 februarie 2024.
 
Iată minuta deciziei de astăzi a Tribunalului:
 
„În baza art. 250/2 C.p.p. mentine masura asiguratorie, asa cum s-a dispus prin ordonanta nr. 118/P/2020 din data de 2.12.2020 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-DNA-Serviciul Teritorial Constanta, asupra bunurilor imobile apartinand inculpatei Enache Marcela. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare“
 
Împotriva acestei decizii se poate face contestație, în termen de 48 de ore de la comunicare.
 
La Tribunal, dosarul se află, potrivit datelor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Antoneta Ardeleanu, din cadrul Secției Penale a instanței.
 
Următoarea înfățișare în proces va avea loc la data de 19 martie 2024, de la ora 13.30.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, în acest dosar, fostul secretar al municipiului Constanța este suspectat de complicitate la abuz in serviciu.

 
Oricare va fi decizia tribunalului la finalul procesului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2003-2012, inculpata Enache Marcela, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi contrasemnat pentru legalitate un număr de șapte Hotărâri ale Consiliului Local Constanța prin care se aproba, la un preț derizoriu (și de patru ori mai mic decât prețul pieței), vânzarea prin negociere directă a unor terenuri (în suprafață totală de 3.590 mp), aparținând domeniului privat al UAT Constanța. De menționat este faptul că terenurile respective, situate în zone cu potențial turistic și comercial deosebit, ar fi intrat în posesia unor societăți comerciale controlate de oameni de afaceri din anturajul edilului, care conducea primăria municipiului Constanța la vremea respectivă.
    
Primăria municipiului Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.732.687,5 euro.
    

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“.
 
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cauză, procurorii DNA Constanța au dispus clasarea cercetărilor față de Radu Ștefan Mazăre și trimiterea în judecată a Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța!
 
Mai multe pot fi citite accesând link-ul de mai jos:
 
Breaking News
Dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“ se întoarce la DNA

 
Marcela Enache a fost trimisă în judecată, alături de Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și în dosarului terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța.
 
Prezenta cauză a fost soluționată de judecătorul Gabriel Mustaţă, pe când era la Tribunalul Constanța, prin achitarea celor doi inculpați, pe motiv că faptele imputate de procurori nu sunt prevăzute de legea penală.
 
Decizia tribunalului din acest dosar a fost contestată ulterior la Curtea de Apel Constanța, unde următorul termen va avea loc la data de 18 aprilie 2024.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii