Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:48 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța a explicat de ce s-a respins cererea de suspendare a hotărârii ce limitează accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei

ro

28 Nov, 2020 00:00 1187 Marime text
  • În Hotărârea nr. 1550/2020, completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă a arătat că „nu este îndeplinită condiţia existenţei unui caz bine justificat“ ce ar putea duce la suspendarea actului emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
  • Ieri, Tribunalul Constanța a respins și cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale ce ar fi permis accesul tuturor enoriașilor la pelerinaj.
  • În paralel cu aceste demersuri, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a precizat că la Tribunalul Constanța a fost depusă și o cerere de anulare parțială a carantinei instituite în Constanța.
Momente tensionate în instanțele din Constanța, zilele acestea, unde se poartă „bătălia“ juridică pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.

Arhiepiscopia Tomisului, prin avocat Diana Iovanovici Șoșoacă, a înaintat Tribunalului Constanța mai multe solicitări privind permiterea accesului tuturor enoriașilor la pelerinaj.

Judecătorii Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au respins cererea de suspendare a actului care limitează accesul la pelerinaj, fiind permis doar accesul enoriașilor ce au domiciliul sau reședința în apropierea peșterii situate pe raza localității constănțene Ion Corvin.

În Hotărârea nr. 1550/2020, completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă a arătat că „nu este îndeplinită condiţia existenţei unui caz bine justificat“ ce ar putea duce la suspendarea actului emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
 

„Subzistă aparența legalității actului administrativ contestat“

„În cauză, subzistă aparenţa legalităţii actului administrativ contestat, Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 fiind emisă în conformitate cu reglementările cu forţă juridică superioară, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, astfel cum a fost completată şi modificată prin H.G. nr. 935/05.11.2020“, se arată în motivarea judecătorilor.

Se mai arată în decizia Tribunalului Constanța că „Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 se întemeiază pe un act normativ cu forţa juridică a legii, iar instanţa învestită cu cererea de suspendare a executării actului nu poate cerceta nelegalitatea şi lipsi de efecte Hotărârea Guvernului nr. 856/2020, în raport de principiul disponibilităţii şi limitele de soluţionare reglementate expres de prevederile art. 14 şi art.15 din Legea nr. 554/2004“.

Astfel, au spus judecătorii, „în lipsa dovedirii cazului bine justificat, nu se mai impune analiza cerinţei privind paguba iminentă, întrucât cele două condiţii sunt prevăzute de legiuitor în mod cumulativ, astfel că neîndeplinirea uneia atrage per se respingerea cererii de suspendare a executării“.
 

Anularea parțială a carantinei, discutată pe 2 decembrie

Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată în recurs de Arhiepiscopia Tomisului.

Totodată, Tribunalul Constanța a analizat ieri și dosarul în care s-a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale ce ar putea permite accesul tuturor enoriașilor la pelerinaj.

Soluția pronunțată de instanță în această cauză a fost de a respinge această cerere, însă și această soluție poate fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare.

În paralel, avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă a anunțat ieri că a fost depusă la instanță și o solicitare de a se anula parțial carantina instituită în Constanța.

Această solicitare va fi analizată de Tribunalul Constanța pe data de 2 decembrie 2020.


Citește și:

Carantina din Constanța ar putea fi anulată parțial!

LIVE VIDEO:
Tribunalul Constanța, rugat din nou să permită pelerinajul de Sfântul Andrei. Forțele de ordine, la instanță

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii