Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:52 17 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Pelerinajul de Sfântul Andrei, în an doilea an de pandemie. Cozi kilometrice de mașini și mii de oameni (GALERIE FOTO +VIDEO)

ro

30 Nov, 2021 08:18 3907 Marime text
  • Sfântul Andrei este celebrat an de an la data de 30 noiembrie
  • Este numit ocrotitorul românilor și înreștinătorul Dobrogei Anul acesta, restricțiile nu sunt la fel de aspre ca cele din 2020
  • Printre reguli, menționăm obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise  
Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an este ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.
 

Anul acesta nu mai sunt restricțiile de anul trecut în data de 30 noiembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Sf. Apostol Andrei, marcat prin pelerinaj la peștera din Ion Corvin. Ce este important de știut este că pelerinii pot veni la peșteră, dar nu în grupuri organizate (autocare, microbuze), ci cu mașina personală. Așadar, turismul religios este blocat de reglementările actualte conforme cu pandemia de COVID-19.

Vremea nu este un favorabilă, însă enoriașii din toată țara au decis să vină în localitatea Ion Corvin. 

Nu este la fel de aglomerat ca anul trecut, când au fost mai multe restricții , dar mașinile vin continuu și astăzi, 30 noiembrie 2021, de ziua Sfântului Andrei. Nu ar fi exclus ca astăzi să vedem și primii fulgi de zăpadă. 

Totodată, la procesiunile și/sau pelerinajele religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

Așadar atât enoriașii, cât și preoții trebuie să poarte masca conform legislației.

Slujba va începe în jur de ora 09.00, iar ÎPS Teodosie va fi prezent.


Toate mașinile cu locuri multiple sunt controlate de polițiști să vadă dacă este vorba despre un grup sau despre o familie numeroasă. 

Sunt cozi kilometrice de mașini, sute  de mașini cu mii de oameni care stau de la coadă de la DN, de la răscruce până la mănăstire. Au fost oprite 3 autocare și 9 microbuze,din informațiile oferite de purtătorul de cuvânt al IJJ. Amenzile sunt aplicate către șoferi sau către organizatorii cursei speciale. 

Este foarte important de menționat că a venit foarte multă lume. În zona slujbei, unde este îngrădit  au loc doar 600 de persoane, apoi accesul va fi restricționat.

Coada de persoane care stau să intre la mănăstire este întinsă pe aroximativ 2-3 kilometri. Mai sunt , pe lângă acești-a, 6 kilometri de mașini cu creștini nerăbdători să ajungă la mănăstire, în ciuda vremii neprietenoase de astăzi, 30 noiembrie. 

Nu a lispit nici în acest an, românul care a ales să-și arate credința prin aducerea unei cruci în brațe, până la mânăstire.Acesta a venit cruce în spate pe jos, neținnând cont de vremea rece de afară, până la mânăstire. 

Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al IJJ Constanța a prezentat situația până la ora 10.00, la pelerinaj

Măsurile de ordine publice sunt clasice pentru acest tip de manifestare. Împreună cu organizatorul am stabilit reguli clare pentru a asigura distanțarea și accesul pe diferite culoare către locul în care s-a desfășurat slujba, și către moaștele sfântului Andrei. 

Până în acest moment, totul a decurs normal. Sunt mai puțin de 500 de oameni care au trecut prin acest culoar în acest moment. 


Cozi de mașini și autobuze s-au format pe DN3, în drum spre Mănăstirea Sfântul Apostul Andrei

Traficul se desfășoară cu dificultate. 

Silviu-Iulian Coșa:

„Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanță pentru noi, întreaga comunitate de credincioși din țară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislației actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorități special pentru protecția sanitară a fiecărui participant.

 
Astfel, purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanță de cel puțin 2 metri între participanți și va realiza un triaj observațional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces). Totodată, aceștia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele și suprafețele frecvent atinse.

Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.

Participanții pot proveni și din afara localității în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021.
 
Așadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credință, autoritățile doar facilitează desfășurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simț. Fac apel la conștiința tuturor enoriașilor. Același lucru îl așteptăm și de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul și ghidarea forțelor MAI”.

  Anunțul făcut de jandarmerie  

În perioada 29-30 noiembrie la Mănăstirea „Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin va avea loc ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. La aceasta acţiune se estimează participarea unui număr mare de credinciosi din județul Constanţa şi din judeţele limitrofe. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, alți invitați B.O.R.

Potrivit reprezentanților IJJ Constanța, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, la această manifestare vor participa jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanța împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa.        

„Echipe de dialog aparținând Jandarmeriei, împreună cu preoți și voluntari, vor îndruma permanent participanții la eveniment și îi vor sprijini în rezolvarea solicitărilor îndreptățite ale acestora. Au fost stabilite trasee pentru deplasarea pelerinilor către racla cu sfintele moaște și au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mânăstire, precum și pentru participanții la slujba religioasă astfel încât să se respecte distantarea fizică“ - au precizat reprezentanții IJJ Constanța.      

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a ceremonialului religios, adresăm rugămintea tuturor persoanelor participante să respecte următoarele:  Adoptarea unei atitudini răbdătoare și pașnice, adecvată locului în care se desfășoară manifestarea religioasă, pe toată durata acesteia;   Respectarea indicațiilor jandarmilor și regulilor organizatorilor; În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în apropiere; Obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise.  

Totodată este obligatorie păstrarea unei distanțe minime de siguranță între credincioși, stabilită potrivit Ordinului nr.685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase, cu modificările și completările ulterioare.
 
Prin grija personalului clerical sau prin persoane special desemnate de acesta, la locul evenimentului  se va proceda la efectuarea unui triaj observațional și nu se va permite participarea persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)    
 
„Vă reamintim că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.1183 din 08 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități. (Art.4, pct.3 din Anexa nr.3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc)
         
Facem apel către toți enoriașii care aleg să participe la manifestarea religioasă prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră“ - au precizat reprezentanții IJJ Constanța.

Viața Sfântului Apostol Andrei  

Sfântul Apostul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida, aflată lângă Marea Galileii. În acea cetate, al cărui nume înseamnă „casa vânătorilor”, s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.
 
Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

 Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru) că l-a aflat pe Mesia. Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
 
Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.
 
Misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime. Atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduirea Evangheliei, adică pentru a vorbi despre „Vestea cea Bună” a mântuirii în Iisus Hristos. Potrivit tradiţiei Bisericii, acestui Întâi chemat i-a căzut sorțul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.
 
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.

 Zi liberă  

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.
 
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului. Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

 „Andrei cap de iarnă” (aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.
 
Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, titulatură izvorâtă din prezența apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. De aceea, obiceiul spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii