Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimb de robe, la Constanța! Ce procurori din Dobrogea vor să devină judecători (DOCUMENT)

ro

01 Jun, 2023 00:00 2195 Marime text
  • Aceștia sunt procurorii Tudor Iulian Vasile și Dragoș Țăranu-Măruș, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, dar și magistratul Tiberiu Meszaroș, prim-procurorul delegat al Parchetului Judecătoriei Babadag.
Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publică lista procurorilor care au cerut să fie numiți în funcția de judecător, în conformitate cu legea.
 
De la parchetele din Dobrogea arondate Parchetului Curții de Apel Constanța, au solicitat numirea în funcția de judecător trei anchetatori.
 
Aceștia sunt procurorii Tudor Iulian Vasile și Dragoș Țăranu-Măruș, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, dar și magistratul Tiberiu Meszaroș, prim-procurorul delegat al Parchetului Judecătoriei Babadag.
 
Amintim, la mijlocul lunii mai 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat organizarea unei sesiuni de numire din funcția de procuror în funcția de judecător, la judecătorii, în condițiile articolului 194 și următoarele din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
 
Astfel, potrivit art. 194 din Legea 303/2022, „la cererea lor motivată, judecătorii pot fi numiți în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii pot fi numiți în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al Președintelui României, la propunerea secției Consiliului Superior al Magistraturii corespunzătoare funcției pe care va fi numit, cu respectarea condițiilor prevăzute în prezenta lege“.
 
De asemenea, „propunerea de numire în funcția de judecător se formulează de către secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul conducătorului parchetului de la care provine și al președintelui instanței la care urmează să activeze, iar propunerea de numire a judecătorilor în funcția de procuror se formulează de către secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul președintelui instanței în care își desfășoară activitatea și al conducătorului parchetului la care urmează să activeze“.
 
Conform CSM, începând cu data de 12 iunie 2023 va avea loc susținerea interviului de către procurorii care au solicitat numirea ca judecători, între timp fiind solicitate și avizele cerute de lege.
 
Pentru Curtea de Apel Constanța, CSM a anunțat că judecătoriile vizate de această procedură sunt Judecătoria Constanța, Judecătoria Tulcea, Judecătoria Hârșova, Judecătoria Măcin și Judecătoria Babadag, nefiind cuprinse Judecătoria Mangalia și, respectiv, Judecătoria Medgidia.
 
În Secțiunea Document poate fi consultată lista completă a procurorilor care s-au înscris pentru a parcurge procedura de a fi numiți în funcția de judecător.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Doi procurori din Constanța au vrut să se facă judecători tot aici. CSM a explicat de ce s-a opus schimbului de robe
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii