Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au cerut daune de peste 1,6 milioane de euro Accident mortal în județ! Un șofer și un căruțaș, condamnați de judecătorii constănțeni

ro

22 Oct, 2022 00:00 3317 Marime text
 
 
 
  • Pe latura civilă a cauzei, s-au invocat pretenții în valoare de 1,6 milioane de euro la care se adaugă peste 10.000 de lei - cheltuieli ocazionate de înmormântarea și pomenile religioase pentru defunct.
  • În motivarea deciziei de condamnare, judecătorii arată că pedeapsa trebuie să aibă o funcţie de constrângere, de intimidare, dar şi de reeducare, mijloace ce urmăresc aceleaşi scopuri de prevenţie şi de adaptare socială, astfel că, prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea, instanţa are convingerea că scopul sancţionator al acesteia va fi atins, în acelaşi timp cu îndeplinirea  scopului educativ al acesteia, astfel încât pe viitor inculpatul să respecte normele legale.
 
Verdict final după un accident rutier mortal înregistrat la finele lunii august 2020, pe drumul național DN 3, în afara localității Ostrov, județ Constanța. Un șofer și un căruțaș, găsiți vinovați de tragedie, au fost condamnați definitiv de judecătorii Curții de Apel Constanța la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Pe latura civilă a cauzei, s-au invocat pretenții în valoare de 1,6 mil de euro la care se adaugă peste 10.000 de lei daune materiale reprezentând chelutuieli ocazionate de înmormântarea și pomenile religioase pentru defunct. Instanța de apel a decis acordarea, în total a 200.000 de euro cu titlu de daune morale și puțin peste 10.000 de lei  cu titlu de daune materiale.
 
În esenţă, prin actul de sesizare a instanţei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au reţinut faptul că la data de 30.08.2020, în jurul orelor 07.31, inculpatul A.A.A. a condus autoturismul marca Ford, pe DN 3, în afara localității Ostrov, iar la km 147+500 m, nu a fost atent la drum şi nu a respectat distanța de siguranța față de vehiculul din fața sa intrând în coliziune cu atelajul hipo, condus de către coinculpatul B.B., cauzând decesul numitului C.C., pasager în atelajul hipo.
 
Rezultatul testării inculpaților pentru stabilirea alcoolemiei în aerul expirat a fost negativ.
 
Potrivit expertizei tehnice auto (necontestată de părți), cauzele producerii accidentului au fost pe de-o parte, neatenția în conducere de care a dat dovadă inculpatul A.A.A. coroborată cu nepăstrarea distanței regulamentare și pe de alta, conducerea atelajului hipo (neînregistrat și nesemnalizat) pe drumul național de către inculpatul B.B., deși îi era interzis.
 
Posibilităţile reale de evitare a producerii accidentului au aparţinut ambilor inculpați, au mai concluzionat experții.  
 
Nerespectarea acestor reguli a avut drept urmare imediată uciderea unei persoane (rezultat socialmente periculos) survenit în circumstanţele unui accident rutier, așa cum rezultă din cele două rapoartele (medico-legal de necropsie și expertiză tehnică judiciară auto).
 
În motivarea deciziei de condamnare, judecătorii arată că pedeapsa trebuie să aibă o funcţie de constrângere, de intimidare, dar şi de reeducare, mijloace ce urmăresc aceleaşi scopuri de prevenţie şi de adaptare socială, astfel că, prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea, instanţa are convingerea că scopul sancţionator al acesteia va fi atins, în acelaşi timp cu îndeplinirea  scopului educativ al acesteia, astfel încât pe viitor inculpatul să respecte normele legale.
 
De precizat că instanța a ţinut cont de împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor, respectiv de ucidere din culpă, în care autorii au nesocotit normele rutiere, rezultatul produs constând în decesul unei persoane.
 
Referitor la circumstanţele personale ale inculpaților, chiar dacă se fac vinovați de săvârşirea unei infracţiuni având drept consecință suprimarea unei vieți, în opinia judecătorilor, aceasta nu îi transformă automat în infractori de o periculozitate deosebită.
 
De asmenea, pentru a analiza pericolul pe care îl reprezintă pentru societate, trebuie luat în considerare faptul că până în momentul săvârşirii faptelor nu au mai săvârşit nicio altă faptă penală, având o inserție socială corespunzătoare (caziere judiciare
 
Cei doi inculpați au colaborat cu organele judiciare, și-au dat concursul pentru bunul mers al anchetei și au manifestat regret faţă de urmările tragice ale accidentului.
 
Astfel, punând în balanţă ansamblul circumstanţelor reale şi personale, prin prisma dispoziţiilor legale invocate anterior, reţinând vinovăţia inculpaților, în contextul stării de fapt relevată şi ţinând cont de funcţia de reeducare şi constrângere a sancțiunilor, instanţa apreciază că  o pedeapsă de doi ani închisoare (orientată către minim), reprezintă o sancţiune corespunzătoare.
 
Ca atare, cei doi au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.
 
Pe latura civilă a cauzei, s-au invocat pretenții în valoare de 1,6 mil de euro la care se adaugă peste 10.000 de lei daune materiale reprezentând chelutuieli ocazionate de înmormântarea și pomenile religioase pentru defunct.
 
Instanța a decis acordarea, în total a 200.000 de euro cu titlu de daune morale și puțin peste 10.000 de lei  cu titlu de daune materiale.
 
Surse documentare: portal instanțe de judecată și rejust.ro

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tragedie rutieră în județul Constanța! Doi șoferi condamnați! (FOTO+VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii