Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:15 25 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răsturnare de situație! Decizie definitivă pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța!

ro

21 Sep, 2021 00:00 2007 Marime text
  • Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele instanței), Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu, a pronunțat decizia definitivă în recursul care privește desființarea pe calea administrativă a parcării.
  • Deși Georgică Giurgiucanu câștigase procesul în primă instanță și obținuse suspendarea somației pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern, Curtea a decis să admită recursul primarului.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
  • În prezent, zona este complet închisă accesului publicului.
 
Răsturnare de situație, în instanță, în lupta pentru parcarea de lângă Plaja Modern, dispută purtată în sălile de judecată între primarul Vergil Chițac și omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, beneficiar de top al retrocedărilor din administrația Radu Mazăre!
 
Amintim, în momentul de față zona este complet închisă accesului publicului.
 
Recent, Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele instanței), Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu, a pronunțat decizia definitivă în recursul care privește desființarea pe calea administrativă a parcării.
 
Astfel, deși Giurgiucanu câștigase procesul în primă instanță și obținuse suspendarea somației pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern, Curtea a decis să admită recursul declarat de Primarul Municipiului Constanța și să schimbe total sentința apelată.
 
În minuta Deciziei civile nr. 1004/2021 a Curții de Apel, se arată că instanța „respinge excepția nulității recursului. Admite recursul. Casează în tot sentința recurată și rejudecând respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată“.
 
Totodată, judecătorii l-au obligat pe Giurgiucanu să achite primarului suma de 2.261 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Procesul, câștigat inițial de Giurgiucanu

 
Este vorba despre dosarul 3914/118/2021 în care, în primă instanță, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu obținuse suspendarea executării somației pe care o primise de la Poliția Locală Constanța pentru a desființa parcarea de pe strada Lebedei din Constanța, de lângă Plaja Modern.
 
În acest dosar, judecătorii Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Marilena Victoria Mircioi, au decis, la data de 11 iunie 2021, să suspende „executarea Somaţiei nr. 76839/21.04.2021 de desfiinţare a construcţiilor situate în municipiul Constanţa, număr cadastral 207037- C1 -platformă betonată şi împrejmuire, până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la acţiunea în anulare a acesteia“.
 
Giurgiucanu se adresase Tribunalului Constanța după ce, în luna aprilie 2021, acesta fusese somat de municipalitate să desființeze construcția situată în municipiul Constanța, număr cadastral 207037-C1, „constând în platformă betonată și împrejmuire provizorie și să aducă acest teren la starea sa inițială“.
 
Astfel, beneficiarul de top al retrocedărilor lui Mazăre a formulat o cerere de suspendare a executării acestei somații.
 
În motivarea hotărârii prin care s-a suspendat somația, la cererea lui Giurgiucanu, judecătorii au arătat că „în speță, reține instanța că reclamantul este titularul autorizației de construire nr. 841/09.10.2012 eliberată de (...) și deține o cotă de 14,70% din dreptul de proprietate asupra terenului aferent acestor construcții, situat în municipiul Constanța (...), astfel cum rezultă din Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1741/05.06.2007 (...)“.
 
„În ceea ce privește faptul că prin Decizia penală a ÎCCJ nr. 32/2019 a fost desființată Dispoziția nr. 679/11.03.2004, reține instanța că această Dispoziție nu reprezintă titlul de proprietate al reclamantului menționat în cartea funciară asupra terenului, dispoziția nefiind emisă în favoarea reclamantului“, mai spun judecătorii Tribunalului Constanța în Hotărârea nr. 1154/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, instanța a mai stabilit că „din analiza formală a susținerilor reclamantului coroborate cu înscrisurile depuse la dosar se reține că situația invocată de acesta creează un indiciu de nelegalitate, un argument juridic aparent valabil în ceea ce privești nelegalitatea actului a cărui suspendare a executării se solicită“.
 
„Reclamantul a dovedit și existența unei pagube iminente, în sensul posibilității de a suferi un prejudiciu material viitor și previzibil, prin punerea în executare a Somației nr. (...)21.04.2021, desființarea construcțiilor reprezentând o măsură definitivă, cu efecte ireversibile care nu mai pot fi ulterior îndreptate în situația constatării nelegalității Adresei (...)21.04.2021 de desființare a construcțiilor“, conform hotărârii citate oe Jurindex.
 
Nu în ultimul rând, în aprecierea Tribunalului, conform sursei citate, „susținerile reclamantului privind prejudiciul ce urmează să se producă, așa cum a fost indicat, reprezintă un motiv suficient și concludent pentru a considera întrunită cerința analizată mai sus“.
 
În acest context, Giurgiucanu a primit câștig de cauză, în primă instanță, iar Somația nr. 76839/21.04.2021 a fost suspendată „până la pronunțarea instanței de fond cu privire la acțiunea în anulare a acesteia“.
 
Acum, însă, Curtea de Apel Constanța a schimbat total această hotărâre și a decis să respingă cererea de suspendare a executării somației.
 
Mai multe dispoziții pentru demolarea parcării
 
Acesta nu este însă singurul proces în care se dispută soarta parcării respectiv.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosarul 5944/118/2021, Giurgiucanu a solicitat suspendarea executării Dispoziției nr. 2769/10.06.2021 a Primarului Municipiului Constanța, tot cu privire la demolarea parcării.
 
În proces, cererea lui Giurgiucanu a fost respinsă în primă instnață, urmând să se judece și recursul în cauză.
 
Totodată, într-un alt dosar (6539/118/2021), Giurgiucanu a cerut instanței suspendarea unei a doua dispoziții de primar, dată tot pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern. Acest caz se va judeca la data de 27 septembrie 2021, după ce în cauză, vicepreședintele Tribunalului Constanța, judecător Dumitru Radu Comșa, a formulat o cerere de abținere ce a fost admisă.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla în restul dosarelor de la instanțele din Constanța care vizează parcarea de pe strada Lebedei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Atenție, șoferi!
Judecătorii din Constanța, decizie de ultim moment privind parcarea de lângă Plaja Modern!

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii