Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:30 07 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protagonist din Dosarul Portul, cu pretențiile respinse la Tribunal. Judecătorii au spus că a făcut acțiunea prea târziu!

ro

30 May, 2022 00:00 775 Marime text
  • Magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța au hotărât să respingă acțiunea promovată de afaceristul Aurelian Cătălin Pilcă, fost suspect în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, achitat definitiv de instanța de judecată.
  • Decizia privind respingerea acțiunii a fost luată în dosarul 7301/118/2021 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța de completul Fond civil 5 al secției, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Crina Mihaela Popescu.
 
Pretenții respinse, la Tribunalul Constanța, pentru un protagonist al cunoscutei anchete DNA în legătură cu vama din Portul Constanța, denumită generic Dosarul Portul!
 
Magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța au hotărât să respingă acțiunea promovată de afaceristul Aurelian Cătălin Pilcă, fost suspect în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, achitat definitiv de instanța de judecată.
 
Acesta solicitase instanței să dispună obligarea Statului Român la plata unor despăgubiri pentru prejudiciile pe care le-a suferit din cauza erorilor judiciare comise în cazul său.
 
Decizia privind respingerea acțiunii a fost luată în dosarul 7301/118/2021 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța de completul Fond civil 5 al secției, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Crina Mihaela Popescu.
 
Se arată în minuta Hotărârii 1493/2022 a Tribunalului că instanța „admite excepția prescripției dreptului material la acțiune“.
 
Astfel, instanța „respinge acțiunea civilă formulată de reclamantul Pilcă Aurelian Cătălin în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor ca prescrisă“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, urmând ca, în situația în care se va declara apel, dosarul să fie trimis Curții de Apel Constanța, pentru judecarea căii de atac.
 
Amintim, prin Comunicatul nr. 209/VIII/3 din 2 aprilie 2021 al Direcției Naționale Anticorupție se arată că în sarcina lui Cătălin Aurelian Pilcă se reținuseră fapte privind „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de trafic de influență“.

 
Totuși, prin decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea definitivă a sa și a celorlalți acuzați din ancheta DNA.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Vameș din Dosarul Portul, despăgubit cu 10.000 de euro! DNA atacă soluția
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii