Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, chemată la judecată de avocați din București, pentru procesele pe retrocedări. Cine va tranșa litigiul

ro

06 Jan, 2021 00:00 1690 Marime text
  • Curtea Supremă a decis că, în acest proces, competența de soluționare a cauzei le aparține judecătorilor din cadrul Tribunalului Constanța, astfel că dosarul va fi retransmis acestei instanțe.
  • Cazul a ajuns la Înalta Curte după ce și Tribunalul București, dar și Tribunalul Constanța și-au declinat competența de soluționare.
  • Dosarul vizează licitația pentru consultanța juridică în procesele pe retrocedări din Constanța, organizată de Primăria Constanța.
Procesul pentru avocații Primăriei Constanța va fi judecat de către Tribunalul Constanța, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție!
 
Concret, este vorba despre dosarul în care o firmă de avocatură din București a contestat licitația organizată de Primăria Constanța pentru consultanță juridică pe legea retrocedărilor.
 
Mai exact, este vorba despre contractul pentru „Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul a fost înregistrat inițial la Tribunalul București, însă magistrații acestei instanțe l-au declinat în favoarea colegilor de la Tribunalul Constanța, apreciind că dosarul este de competența instanței de la malul mării.
 
La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanța au considerat că nu le aparține competența de soluționare a cauzei, aceasta fiind, în opinia instanței, a Tribunalului București.
 
Dat fiind că niciuna dintre instanțe nu consideră că are competența teritorială de a soluționa dosarul, acesta a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru a soluționa conflictul negativ de competență ivit.
 
La finele anului trecut, Curtea Supremă a decis că, în acest proces, competența de soluționare a cauzei le aparține judecătorilor din cadrul Tribunalului Constanța, astfel că dosarul va fi retransmis acestei instanțe.
 

SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații – reclamanți

 
Concret, este vorba despre cauza cu numărul 18664/3/2020, înregistrată inițial, așa cum am precizat anterior, la Tribunalul București, Secția a II-a Contencios administrativ și fiscal.
 
Părți în cauză sunt firma de avocatură din Capitală SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța și Primăria Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
 
În Hotărârea nr. 1339/2020 a Tribunalului Constanța, prin care se hotărâse declinarea dosarului, se arată că firma de avocatură a formulat „contestație împotriva Răspunsului la plângerea prealabilă emis sub nr.(...)/09.07.2020, a Raportului procedurii nr.(...) din 04.06.2020 și a actelor anterioare emise în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001»“, conform www.rolii.ro.
 
Facem mențiunea că, potrivit Anunțului de participare prin procedură simplificată proprie, publicat pe site-ul Primăriei Constanța, valoarea estimată a contractului era de 731.500 de lei, fără TVA.
 
Pentru a reveni la proces, se mai arată în Hotărârea nr. 1339/2020 că „s-a solicitat anularea Răspunsului nr. (...)/09.07.2020, emis față de notificarea prealabilă înregistrată sub nr. (...)/09.06.2020, completată prin notificarea înregistrată sub nr. (...)/18.06.2020“.
 

S-a cerut anularea comunicării rezultatului

 
De asemenea, conform sursei citate, s-a solicitat, de asemenea, „anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020, prin care oferta înaintată de reclamantă a fost clasată pe locul al treilea, reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II și III, conform Raportului nr. (...)/04.06.2020, emis în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001» și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată“.
 
Firma de avocatură reclamantă a arătat că „în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de Autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.
 

Cine a câștigat contractul

 
 „În urma evaluărilor, au fost declarate conforme propunerile tehnice depuse de contestatoarea P. P. N. și Asociații, propunerea depusă de Cabinet avocat T. V. V. V. și propunerea tehnică depusă de T. & Asociații - Societatea civilă de avocaj, fiind declarată inacceptabilă propunerea Cabinetului de a vocat S. C.“, se mai arată în Hotărârea 1339/2020, citată pe www.rolii.ro.
 
Ca o completare, menționăm că, potrivit documentelor afișate pe site-ul Primăriei Constanța, contractul a fost atribuit Cabinetului de Avocat „Topor Vârban Valentina Violeta“, din Capitală.
 
Se arată în documentul încheiat de primărie și cabinetul de avocat faptul că „valoarea contractului nu va depăși suma de 355.500 de lei, fără TVA, luând în considerare cantitatea de 350 de dosare de notificare, 250 de dosare civile/fond, 200 de dosare civile/cale ordinară de atac și 20 dosare civile/cale extraordinară de atac“.
 
Pentru a reveni la cele solicitate de firma ce contestă licitația, se mai arată în hotărârea Tribunalului că „prin Notificarea prealabilă (...) contestatoarea a solicitat acesteia (nr., Primăriei Constanța) procedeze la remedierea încălcărilor legislației privind achizițiile publice intervenite în legătură cu procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001», cu următoarele consecințe: 1 Anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04 06.2020, prin care oferta subscrisei a fost clasată pe locul al treilea; 2.Reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II si III, conform Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020“.
 

„Încălcarea cerințelor de calificare“

 
 „Prin răspunsul la notificarea prealabilă nr. (...)/09.07.2020, Primăria Municipiului Constanța a apreciat neîntemeiate solicitările contestatoarei. Reclamanta a susținut că, în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.
 
După mai multe argumente aduse de firma din București, se mai arată în hotărâre că „se mai invocă încălcarea cerințelor de calificare ale ofertelor clasate pe locul I și II și nejustificarea prețului neobișnuit de scăzut ofertat de Cabinet de Avocat «T. V. V. V.» și încălcarea principiului nediscriminării“.
 
În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au invocat, prin întâmpinare, excepția necompetenței teritoriale, excepția tardivității, excepția lipsei de interes, iar pe fond au solicitat respingerea contestației ca nefondată.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut ce hotărâre vor pronunța judecătorii Tribunalului Constanța, după judecarea dosarului.
 
Citește și:

Contract de asistenţă juridică pentru dosarele pe Legea 10/2001
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii