Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:23 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima decizie în dosarul „Geotop 2001“! Este vizat fostul arhitect-şef al Consiliului Judeţean (rechizitoriu)

ro

12 Dec, 2016 00:00 1716 Marime text
Judecătoarea Iuliana Radu, din Tribunalul Constanţa, a luat prima decizie în dosarul denumit generic „Geotop 2001“, unde Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de Titi Cenuşă, fost arhitect-şef al CJC.
 
Iuliana Radu a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de Titi Cenuşă împotriva Ordonanţei nr. 209/P/2013, din data de 31 octombrie 2016, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa prin care s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra cotei de proprietate aparţinând acestuia, din imobilul situat în oraş Năvodari, strada Pinului (…), compus din teren în suprafaţă de 500 mp, pe care se află construcţii cu suprafaţa desfăşurată de 203,08 mp (construită 120,04 mp).
 
„Menţine măsura sechestrului asigurător dispus prin Ordonanţa nr. 209/P/2013, din data de 31 octombrie 2016, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. În baza art. 275, alin. 3 Cod procedură penală: obligă inculpatul Cenuşă Titi la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Definitivă“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Amintim că, pe data de 25 noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în prezent deţinut în altă cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. Titi Cenuşă, fost arhitect-şef în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, iar în sarcina lui Ioan Ichim, la data presupuselor fapte administrator al unei societăţi comerciale (Geotop), s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa arată că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)“, potrivit rechizitoriului.

Citeşte şi: 

Rechizitoriu DNA
Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit ilegal aproape 12 milioane de lei pentru cadastrarea judeţului (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii