Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la Constanța! Doi copii, obligați să despăgubească o școală din oraș, după un incendiu

ro

08 Nov, 2023 17:00 1643 Marime text
Pagubele provocate de incendiu. Foto din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Decizia privind despăgubirile este defintivă și a fost luată astăzi, 8 noiembrie 2023, de către judecătorii Curții de Apel Constanța.
  • În anul 2019, cei doi copii fuseseră găsiți vinovați de judecători pentru provocarea incendiului din 2017 din curtea școlii.
  • Instanța a admis în parte acțiunea civilă a școlii, respectiv pentru suma de 42.110,74 de lei.
Doi copii din Constanța au fost obligați să achite despăgubiri Școlii Gimnaziale Nr. 38 Dimitrie Cantemir din oraș, după ce magistrații au ajuns la concluzia că minorii ar fi cei răspunzători de izbucnirea unui incendiu în curtea școlii.
 
Decizia privind despăgubirile este defintivă și a fost luată astăzi, 8 noiembrie 2023, de către judecătorii Curții de Apel Constanța, cazul fiind în atenția Secției penale și pentru cauze penale cu minori și de familie a instanței, în completul C5A minori, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Georgiana Anghel Tudor și Valentina Boboc.
 
Este vorba despre dosarul în care, în primă instanță, Judecătoria Constanța a stabilit ca școala să primească peste 42.000 de lei, echivalând cu peste 8.500 de euro, cu titlul de daune materiale, de la cei doi copii care au fost găsiți răspunzători pentru producerea incendiului de la școală din septembrie 2017.
 
Așa cum arătam în edițile anterioare, în anul 2019, cei doi copii au fost găsiți vinovați de judecători pentru provocarea incendiului din 2017.
 
Atunci, față de cei doi copii s-a luat măsura educativă a asistării zilnice, pe o durată de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă.
 
Acum, instanța a închis și procesul privind latura civilă, adică despăgubirile pentru pagubele provocate.
 
În acest dosar, unitatea de învățământ se constituise parte civilă cu suma de 111.987,33 lei, la care a fost estimat prejudiciul cauzat în urma incendiului.
 
Totuși, Judecătoria Constanța a admis numai în parte acțiunea civilă, respectiv pentru suma de 42.110,74 de lei.
 
Hotărârea Judecătoriei a fost atacată în apel de către reprezentanții unității școlare, dar acum Curtea de Apel a decis respingerea apelului.
 
Iată minuta deciziei de astăzi a Curții de Apel:
 
„Solutia pe scurt: În baza art.421 pct. 1 lit. b Cod de procedură penală, respinge, apelul declarat de apelanta- parte civilă Şcoala Gimnazială nr. 38 Dimitrie Cantemir împotriva sentinţei penale nr. 239/20.02.2023, pronunţată de Judecătoria Constanţa, în dosarul penal nr. (...), ca nefondat. În baza art. 272 alin.1, 2 din codul de procedură penală onorariile apărătorilor din oficiu (...) şi (...)., în sumă de câte 942 lei, pentru fiecare, vor fi decontate din fondul Ministerului justiţiei către Baroul constanţa, în favoarea doamnei şi domnului avocaţi. În baza art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, apelanta – parte civilă Şcoala Gimnazială nr. 38 Dimitrie Cantemir suportă plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat. Definitivă“
 
Din motivarea deciziei judecătorilor
 
În motivarea deciziei pronunțate inițial de Judecătoria Constanța și reconfirmate acum la Curtea de Apel, se arată că „prin raportul de expertiză efectuat în cauză, expertul a stabilit costul lucrărilor necesare pentru reparațiile aferent spațiului afectat în mod direct de incendiu ca fiind în cuantum de 42.110,74 lei cu TVA“.
 
În motivarea deciziei de acordare a celor 42.000 de lei, judecătorii au arătat că „în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în seara zilei de 23.09.2017, în jurul orei 21.00, în timp ce se aflau în curtea interioară a Şcolii Gimnaziale, nr. 38 «Dimitrie Cantemir», din mun. Constanța, folosindu-se de o brichetă, au incendiat un bluzon din material textil, fapt ce a condus la incendierea şi distrugerea din culpă a spaţiului destinat personalului de îngrijire din incinta unităţii de învăţământ şi a mai multor bunuri aflate acolo, cauzându-se astfel un prejudiciu de 111987.33 lei“.
 
Potirvit instanței, „prin sentința penală nr. 221/25.02.2019 a Judecătoriei Constanța pronunțată în dosarul nr. (...) def. prin neapelare la 25.03.2019, instanța a aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni față de inculpații minori (...), pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă, prev. de art. 255 alin. 1 C.pen“.
 
Au mai spus judecătorii în motivarea deciziei că „instanța observă că partea civilă a depus la dosar înscrisuri în dovedirea prejudiciului, respectiv contract de execuție lucrări nr. 142/10.11.2017 (...) însoțit de documente justificative de plată, facturi și deviz de reparații, precum și proces-verbal de recepție lucrări“.
 
„Pe de altă parte“, a arătat instanța, „în cuprinsul acestui contract este menționat că are ca obiect «lucrări de reparații generale și renovări – hol și săli clasă parter», pe când în rechizitoriu se menționează că incendiul provocat de cei doi inculpați a determinat distrugerea din culpă a «spaţiului destinat personalului de îngrijire din incinta unităţii de învăţământ şi a mai multor bunuri aflate acolo»“.
 
Totodată, instanța a analizat și raportul expertizei efectuate în cauză.
 
Au spus judecătorii că „prin urmare, este evident că lucrările de renovări contractate nu cuprind această încăpere afectată în mod direct de incendiu, astfel că nu există legătură de cauzalitate între prejudiciul solicitat de partea civilă în cuantum de 111.987,33 lei conform contractului“.
 
„În schimb“, a arătat instanța, „prin raportul de expertiză efectuat în cauză, expertul a stabilit costul lucrărilor necesare pentru reparațiile aferent spațiului afectat în mod direct de incendiu ca fiind în cuantum de 42.110,74 lei cu TVA“.
 
Cu această decizie a Curții de Apel, cazul a fost închis definitiv.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Farul Constanța, vizită la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir“, în proiectul „Învățăm să fim campioni“ (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii