Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții în Capitală și județul Buzău, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc

ro

27 Nov, 2019 18:17 1595 Marime text
În această dimineață, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău au efectuat un număr de 42 percheziții domiciliare pe raza județului Buzău, dar și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu și efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizație.

În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada februarie 2018 – noiembrie 2019, pe raza județului Buzău a acționat o rețea infracțională formată din 27 persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 51 de ani, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia procurării, în condiții de clandestinitate, de droguri de risc (canabis), droguri de mare risc (comprimate MDMA) și diverse produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, transportarea, depozitarea temporară, manipularea, ambalarea și revânzarea lor către consumatori din municipiul Buzău și comunele limitrofe, precum și din municipiul București.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, gruparea infracțională era structurată pe mai multe paliere: primul palier – dealeri principali cu ramificații în alte județe sau în străinătate de unde erau procurate substanțele interzise; al doilea palier – dealeri secundari care se aprovizionau în comun de la dealerii principali sau își ofereau spre vânzare substanțe în mod reciproc; al treilea palier - consumatori/revânzători care se aprovizionau de la dealerii principali și secundari, care revindeau o parte din substanțe pentru a-și asigura consumul propriu în mod gratuit.

Substanțele interzise erau procurate în principal de pe raza județului Galați și a municipiului București, precum și direct din afara României și oferite către consumatori pe raza județului Buzău, prețurile variind în funcție de tipul de substanță interzisă comercializată, după cum urmează: 50-60 lei/gram cannabis, 50-60 de lei/comprimat de drog de mare risc, 10 lei/pachețel de substanțe psihoactive.
De asemenea, s-a constatat faptul că, membrii rețelei erau extrem de precauți în desfășurarea activității infracționale, oferind spre vânzare substanțe interzise doar persoanelor cunoscute și evitând discuțiile telefonice, fiind preferate întâlnirile directe.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, Bacău, București, Galați, Dâmbovița, Ialomița și Vrancea, precum și a celor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Buzău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități au participat și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmit procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii