Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial, de la DNA! Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, rămâne suspect în dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanța (DOCUMENT)

ro

08 Mar, 2024 17:07 1378 Marime text

 
 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a scăpat de calitatea de inculpat în dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanța, ce vizează concursul de bărci de viteză, însă rămâne cu calitatea de suspect!
 
Și asta pentru că ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale față de Vergil Chițac, primar al municipiului Constanța, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a fost infirmată!
 
Cauza vizează, așa cum precizam și mai sus, concursul de bărci de viteză, iar decizia de infirmare a Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale a fost luată, potrivit datelor noastre, de procurorul Ardeleanu Ionuț, șeful Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA.
 
Vizați de decizia de infirmare a ordonanței mai sunt Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, dar și Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Direcția Națională Anticorupție a informat că „la data de 22 februarie 2024, în urma examinării unei plângeri formulate împotriva ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, dispusă în cauza mediatizată prin comunicatul nr. 774/VIII/3 din 13 iulie 2023, și a materialului probator existent la dosar, procurorul ierarhic superior a dispus infirmarea ordonanței respective în baza prevederilor legale ( art. 339 din Codul de procedură penală, raportat la art. 22/2 alin. 2 din O.U.G. nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție, art. 304 alin. 2 din Codul de procedură penală și art. 68 alin. 4 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară)“.
 
În continuare, tot la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Direcția Națională Anticorupție a mai precizat că „față de persoanele menționate în comunicatul amintit mai sus, se desfășoară în continuare acte de urmărire penală, acestea având calitatea de suspecți“.
 
La data mediatizării, dosarul era instrumentat, potrivit datelor noastre, de procurorul Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța.
 
Ca urmare a deciziei de infirmare a Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, ancheta penală trebuie refăcută.  
 
Amintim că, la data de 13 iulie 2023, prin intermediul comunicatului nr. 774/VIII/3, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat dispunerea efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
 
„CHIȚAC VERGIL, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
VINTILĂ ALIN, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
TALPEȘ ANDREI, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, - șantaj.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.
 
Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.
 
Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
 
În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Consiliul Local s-a constituit parte civilă în dosar!

Răspunsul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
VIDEO. Oficial de la DNA!
Vergil Chițac, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

 
Președintele ANPC, Horia Constantinescu despre clasarea dosarului „Garden Shop", în care a fost cercetat alături de primarul Chițac!
 
UPDATE! Edilul a lipsit de la ședință
CLM Constanța a votat pentru constituire ca parte civilă în dosarul în care primarul Chițac este inculpat (DOCUMENT)

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii