Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:58 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O primă condamnare într-un dosar al DNA Constanța pe fonduri europene. Acuzații oficiale

ro

03 Dec, 2020 00:00 1967 Marime text
  • Inculpatul este acuzat că, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, ar fi anexat la cererea de finanțare un certificat de atestare fiscală fals.
  • În apărarea sa, în referire la certificatul de atestare fiscală, inculpatul a declarat că de eliberarea acestui înscris s-a ocupat o altă persoană, în prezent decedată.
  • Ieri, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.


Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, Mihăiță Minea, administrator al SC Osetra Farm SRL, a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce societatea comercială SC Osetra Farm SRL a primit o amendă în cuantum de 20.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 

Daune materiale

În continuare, Tribunalul Constanța a dispus obligarea inculpaţilor Minea Mihăiţă şi SC Osetra Farm SRL, în solidar, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la plata sumei de 2.362.572,35 lei, reprezentând despăgubiri civile – daune materiale precum şi la plata accesoriilor ( majorări şi penalităţi de întârziere calculate potrivit legii fiscale ) până la achitarea integrală a debitului.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, aceasta fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 

Ancheta DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„La data de 30 noiembrie 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Minea Mihăiță, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, cu rea-credință, a anexat la cererea de finanțare un certificat de atestare fiscală fals. În cuprinsul acestui document se menționa că SC Osetra Farm SRL nu avea, la momentul respectiv, obligații de plată către bugetul de stat, aspect nereal, cunoscut de inculpat“, potrivit DNA.

„Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpații au obținut, pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 2.362.572,35 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei SC Ostera Farm SRL“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 

Apărarea inculpatului

În apărarea sa, în referire la certificatul de atestare fiscală, inculpatul a declarat că de eliberarea acestui înscris s-a ocupat o altă persoană, în prezent decedată.

Cu privire la debitele comunicate de ANAF că ar fi fost acumulate de societate în anul 2011, inculpatul a declarat că nu a avut cunoștință de existența acestora, întrucât societatea nu avea datorii, fapt atestat și de certicatul fiscal eliberat de ANAF și anexat la cererea de finanțare.

De asemenea, inculpatul a mai susținut că cererea de finanțare a proiectului a fost depusă la data de 30.11.2011, iar conformitatea acesteia a fost declarată la data de 17.03.2012, dată la care cererea a fost analizată, iar, certificatul fisc al anexat, în mod evident, nu mai era valabil, întrucât are o valabilitate de 30 de zile, termen ce evident trecuse.


Inculpatul a precizat că la data de 30.10.2012, proiectul derulat de a fost declarat neeligibil de către inspectorii CRPOP, fiind întocmit un proces verbal de constatare a neregulilor, neregulile constatate neavând legătură cu certificatul fiscal anexat la cerere.
 

Date de la RECOM

Potrivit datelor puse la dispoziție de RECOM, SC Ostera Farm SRL este în faliment, are sediul social în satul Schitu, comuna Costineşti, strada Catedrala Tineretului și se ocupă de „activităţi ale holdingurilor“.

Asociaţii Ostera Farm SRL sunt Minea Mihaiță, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, și Lenuta Chirita, din Galați, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%.

Nu există înregistrări pentru situaţiile financiare pentru anii 2017, 2018 și 2019.

Tot potrivit RECOM, Minea Mihaiță mai apare în SC Triumph Trading SRL, cu sediu social în municipiul Constanţa, strada Caraiman.
 

Faliment

Prin decizia 924/2020, din 16.09.2020, Tribunalul Constanța a dispus intrarea în faliment a debitoarei Osetra Farm SRL și a desemnat lichidator judiciar pe BDO Business Restructuring SPRL, cu o retribuţie de 5000 lei exclusiv TVA + 10 % din valoarea fondurilor obţinute, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.64.

Judecătorii au fixat termenul pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea şi publicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 03.12.2020. „Fixează termenul pentru întocmirea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 04.01.2021. Dispune inventarierea şi sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare“, se mai arată în decizia magistraților.

Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 17278/21.09.2017, creditoarea BRD-GSG SA a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea SC Osetra Farm SRL în vederea recuperării debitului în valoare de 2521897,5 lei, compus din 1592534,89 lei debit principal, 928072,40 lei dobânzi restante, 249,65 lei comisioane cont curent, 1040,56 lei debite extrabilantiere.

Noul termen al falimentului Osetra Farm SRL a fost stabilit pentru 17 decembrie 2020.


Citește și

Murfatlar România SA, companie în faliment, are un nou lichidator judiciar

Falimentul Shapir Structures SRL, administrată de Avraham Morgenstern, amânat pentru martie 2021

Spitalul Județean, proces important la Tribunalul Constanța! Sunt în joc milioane de lei
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii