Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:40 13 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O femeie a murit după o operație la o clinică privată din Constanța. Magistrații încearcă de opt ani să stabilească cine se face vinovat de tragedie

ro

15 Jul, 2020 00:00 2680 Marime text
  • Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
  • Medicul anestezist este acuzat de ucidere din culpă.
  • Faţă de ceilalţi medici cercetaţi în dosar, procurorii au dispus clasarea cauzei pentru infracţiunea de ucidere din culpă, pentru că fapta nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de legea penală.

 Azi, la Judecătoria Constanţa este programat un nou termen (al 11-lea) în dosarul în care un medic anestezist de la o clinică privată din Constanța este acuzat de moartea unei paciente. Familia pacientei solicită 30 de milioane de euro atât medicului anestezist, cât şi clinicii private le unde a avut loc operaţia.
 
Cu toate că au trecut mai bine de opt ani de la operația și decesul femeii, magistrații din Constanța încearcă și acum să stabilească cine se face vinovat de moartea pacientei.
 
În acest context, precizăm că dosarul se află încă la primă instanță (respectiv Judecătoria Constanța), iar decizia pe fondul cauzei poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, la finele cercetărior specifice, poate da o soluție definitivă.
 
Conform actului de sesizare a instanţei, organele de poliţie au fost sesizate de lucrătorii Serviciului de Anatomie Patologică - Morgă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, despre faptul că, la data de 12 februarie 2012, în Secţia Chirurgie a decedat numita G.A., internată în data de 31 ianuarie 2012 la Unitatea de Primiri Urgenţe, Camera de Resuscitare, cu diagnosticul „comă profundă (…)“, fiind adusă de la clinica (…), unde suferise o intervenţie chirurgicală“.
 

„Pacienta nu fusese echilibrată preoperator“
 

Mai departe, în rechizitoriul întocmit, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa arată că în sarcina medicului anestezist s-a reţinut că, la finele lunii ianuarie 2012, „în calitate de medic anestezist, a făcut parte din echipa de intervenţie operatorie chirurgicală alături de medicul operator principal dr. (…) şi de medicul operator secundar dr. (…) şi medic ATI anestezist, fiind angajaţi în cadrul clinicii de chirurgie (privată) (…), cu sediul în Constanţa“.
 
„Împreună au efectuat intervenţia chirurgicală constând în histerectomie (…) asupra persoanei vătămate G.A., pe care în mod greşit au apreciat-o ca fiind urgenţă, în contextul în care pacienta nu fusese echilibrată preoperator, din punct de vedere tensional şi glicemic, situaţie peste care s-a suprapus procedura neadecvată de anestezie peridurală cu substanţă Ropivacaină, în ceea ce priveşte doza mare utilizată, cât şi modalitatea de administrare (…), factori care au condus la o disfuncţie majoră cardio-vasculară a pacientei, în timpul intervenţiei chirurgicale“, conform rechizitoriului.
 
„În continuare“, potrivit actului de sesizare a instanţei, medicul anestezist este acuzat că „nu i-a acordat o resuscitare eficientă şi promptă pacientei G.A., situaţie care a condus la instalarea encefalopatiei anoxice ireversibile, împrejurări în care victima a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde, aproape de jumătatea lunii aprilie 2012, aceasta a suferit un stop cardiac şi a decedat, existând legătură directă de cauzalitate între conduita medicală a inculpatei şi moartea violentă a victimei G.A“.
 
Faţă de ceilalţi medici cercetaţi în dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus clasarea cauzei pentru infracţiunea de ucidere din culpă, pentru că fapta nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de legea penală.

 
Citește și
 
Ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului
Fost prefect al județului Constanța a scapat de arestul la domiciliu. Ce obligații are Ioan Albu


Tragedie rutieră lângă Mangalia
Trei șoferi sunt acuzați de ucidere din culpă. Magistrații cu opinii diferite. O singură condamnare

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii