Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul intentat Consiliului Județean de zeci de copii cu dizabilități din Constanța s-a încheiat definitiv. Cine a câștigat

ro

16 Oct, 2020 00:00 2512 Marime text
  • În dosarul cu numărul 4282/118/2018, nu mai puțin de 20 de copii încadrați în grad de handicap și având cerințe educaționale speciale au dat în judecată Consiliul Județean Constanța.
  • Familiile celor mici cereau majorarea alocației zilnice de hrană și majorarea asistenței sociale constând în rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Totodată, solicitările includeau plata lunară a unei sume de bani pentru nevoi personale.
  • Curtea de Apel Constanța a respins, pe 14 octombrie 2020, recursul promovat de familiile copiilor, hotărârea fiind definitivă.
Final de proces în dosarul în care 20 de copii cu cerințe educaționale speciale au dat în judecată Consiliul Județean Constanța. Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, în urmă cu două zile, recursul declarat de părinții acestora.

Familiile celor mici cereau majorarea alocației zilnice de hrană și majorarea asistenței sociale constând în rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Totodată, solicitările includeau plata lunară a unei sume de bani pentru nevoi personale.

Cazul se afla în atenția justiției încă de anul trecut, însă abia pe data de octombrie 2020 s-a luat o decizie definitivă în cauză, prin respingerea recursului. Copiii, prin reprezentanții lor legali, pierduseră procesul în primă instanță, la Tribunalul Constanța, însă au declarat recurs, sperând să primească un câștig de cauză la Curtea de Apel.

Recursul, considerat nefondat


Magistrații, însă, au considerat că recursul declarat în cauză de cei 20 de copii prin părinții lor este nefondat, astfel că l-au respins.

Este vorba despre dosarul civil înregistrat sub numărul 4282/118/2019 în care rolul de reclamanți a aparținut unui număr de 20 de copii minori, cu cerințe educaționale speciale.

Aceștia au fost reprezentați de mamele lor în proces. De partea cealaltă, rolul de pârât i-a revenit Consiliului Județean Constanța.

Așa cum arătam și în edițiile anterioare, cei 20 de reclamanți au solicitat, potrivit cererii de chemare în judecată, document citat pe Jurindex, „obligarea pârâtului la plata contravalorii asistenței sociale aferente perioadei mai 2016 – mai 2019, asistență socială constând în alocația zilnică de hrană, calculată în raport de numărul de zile calendaristice și majorată cu procentul de 50% prevăzut de art.129 alin.3 din L.nr.272/2004“.

Bani pentru rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte


Totodată, aceștia au solicitat și „obligarea pârâtului la plata contravalorii asistenței sociale aferente perioadei mai 2016 – mai 2019, asistență socială constând în rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte majorată cu procentul de 50% prevăzut de art.129 alin.3 din L.nr.272/2004“.

Nu în ultimul rând, familiile copiilor au cerut și obligarea CJC la plata a 28 de lei pe lună cu titlu de „sume de bani pentru nevoi personale“, aferente perioadei mai 2016 – mai 2019 și în continuare, precum și obligarea instituției la plata dobânzilor legale aferente începând cu data la care trebuiau plătite drepturile.

Părinții copiilor au arătat, prin avocatul lor, că cei mici sunt încadrați în grad de handicap, având în acest sens, certificatele necesare, motiv pentru care necesită condiții educaționale speciale (CES).
În replică, avocații Consiliului Județean Constanța au formulat întâmpinare în cauză, prin care au solicitat respingerea acțiunii ca nefondată.

„Nu sunt lipsiți de ocrotirea părintească“


Aceștia au argumentat că „dispozițiile art.129 alin.3 din L . nr.272/2004 nu sunt aplicabile minorilor din speță, persoane care, deși se află în mod evident în dificultate, nu sunt lipsiți concomitent și de ocrotirea părintească“.
Mai mult, conform sursei citate, avocații au arătat că „încadrarea într-un grad de handicap a determinat înscrierea lor în categoria copiilor cu CES și obținerea protecției prevăzute de art.52 alin.1 din L .nr. 1/2011, fără a putea fi însă primită ideea necesității unei duble protecții, pentru unul și același motiv; copiii cu CES sunt în general copii cu probleme de sănătate, iar copiii la care se referă art.129 alin.3 (nr., textul de lege ce prevede majorarea cu 50% a sumelor respective) se confruntă în mod excepțional cu astfel de probleme, dar suplimentar absenței ocrotirii părintești care a determinat propria situație specială“.
Altfel spus, reprezentanții CJC au argumentat că sumele majorate sunt destinate copiilor cărora le lipsește ocrotirea părintească, acesta fiind criteriul în funcție de care se aplică majorarea sumelor acordate ca sprijin. Pe de altă parte, au spus avocații CJC, copiii cu CES sunt îndreptățiți și ei la plata sumelor, potrivit legii, însă fără majorarea cu 50% pe care aceștia o solicită.

Nu pot beneficia de sume în lipsa unei măsuri de protecție socială


Mai departe, legat de solicitarea reclamanților privind acordarea sumei de 28 lei cu titlu de „sume de bani pentru nevoi personale“, instituția județeană a arătat că „limitele și cuantumul acestui drept este stabilit prin HG nr.904/2014 , dreptul aparținând exclusiv copiilor/tinerilor pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială; cum în privința reclamanților, în raport de prevederile art.54 și art.59 din Legea nr.272/2004 , nu a fost dispusă o măsură de protecție specială, aceștia nu pot beneficia de sumele de bani pentru nevoi personale, acestea fiind acordate numai acelor copii față de care a fost stabilită o astfel de măsură“.
Acțiunea celor 20 de copii din județul Constanța a fost respinsă, inițial, de judecătorii Tribunalului Constanța.
Acum, cei mici au pierdut procesul definitiv, la Curtea de Apel, instanța de recurs hotărând să mențină prima soluție pronunțată în cauză.
 
Citește și:

Dosarul care a cutremurat CJC şi mediul de afaceri din Constanţa ar putea fi rejudecat! Totul se decide azi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii