Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident mortal provocat de un militar în județul Constanța. Generalul Cătălin Băhneanu, rănit. S-a cerut rejudecarea

ro

28 Dec, 2020 00:00 9627 Marime text
  • Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu trebuia să execute un zbor pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, conform Ordinului de dislocare pe aerodromul menţionat, înregistrat sub nr. G/S-266/25.03.2013 al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.
  • Tragedia a avut loc în ianuarie 2017, pe raza localităţii Ştefan cel Mare, judeţul Constanţa.
  • Potrivit anchetatorilor, militarul s-a angajat în depăşirea unui ansamblu de vehicule, format din cap tractor marca Iveco, şi semiremorca, moment în care a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Renault Laguna, condus regulamentar din sensul opus de mers, de către un bărbat.
 

Curtea de Apel București a stabilit primul termen în dosarul în care se solicită rejudecarea cauzei în care un militar din cadrul UM 01912 Borcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, el fiind găsit vinovat pentru producerea unui grav accident rutier înregistrat pe raza localităţii Ştefan cel Mare, judeţul Constanţa, în ianuarie 2017.
 
La acea vreme, doi civili au murit, iar alţi doi militari au fost răniţi (inculpatul şi comandantul Bazei aeriene 86 Feteşti „Gheorghe Mociorniţă“, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu).
 
Cererea privind rejudecarea dosarului se află pe află pe rolul Curții de Apel București. Primul termen a fost stabilit pentru data de 24 februarie 2021.
 
De menționat că prezenta solicitare a fost înregistrată inițial pe rolul Curții Militare de Apel Bucureşti.
 
Pe data de 11 august 2020, Curtea Militară a admis declarația de abținere formulată de lt.colonel magistrat Matei Dorel-George, în cauza penală înregistrată pe rolul acestei instanţe.
 
Ulterior, la data de 9 septembrie 2020, instanța a admis și cererea de abținere a judecătorului lt.colonel magistrat Constantinescu Constantin Luchian.
 
Tot atunci a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea desemnării unei alte instanțe egale în grad cu Curtea Militară de Apel în vederea soluționării cererii.
 
Recent, Înalta Curte a desemnat Curtea de Apel București pentru a judeca dosarul.
 
Așa cum arătam și mai sus, primul termen a fost stabilit pentru data de 24 februarie 2021.
 
Dinamica tragediei
 
În urma cercetărilor specifice, oamenii legii au stabilit că la data de 25 ianuarie 2017, în jurul orei 12.00, inculpatul a condus un autoturism marca Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare A-1281, pe DN 22C, dinspre oraşul Cernavodă către municipiul Constanţa.
 
Generalul de flotilă aeriană Băhneanu, pe locul din dreapta spate
 
În autoturism, pe locul din dreapta spate, se afla generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu. În momentul în care a ajuns la kilometrul 6+500 m, inculpatul s-a angajat în depăşirea unui ansamblu de vehicule, format din cap tractor marca Iveco, şi semiremorca marca LAG, moment în care a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Renault Laguna, condus regulamentar din sensul opus de mers, de către un bărbat.
 
Doi decedați
 
În urma evenimentului rutier, a rezultat decesul ultimului conducător şi al unei femei, pasageră pe locul din dreapta al autoturismului marca Renault, precum şi rănirea gravă a inculpatului (militar din cadrul UM 01912 Borcea) şi a generalului de flotilă Cătălin Băhneanu, pasager pe locul din dreapta spate a autoturismului condus de militar. Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu trebuia să execute un zbor pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, conform Ordinului de dislocare pe aerodromul menţionat, înregistrat sub nr. G/S-266/25.03.2013 al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.
 
Militarul a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare
 
Prin decizia de condamnare, judecătorii au decis acordarea sumei de peste un milion de lei şi a 100.000 de euro în echivalentul în lei, potrivit cursului BNR din ziua plăţii, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la data plăţii efective, cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale şi materiale.
 
 

 

Citește și
 
Militarul constănțean acuzat de agresiune sexuală nu mai vrea să stea în arest
 
Un an de la moartea Caporalului Marinescu Ionuț, militar veteran, marinar pe Fregata F-221 „Regele Ferdinand“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii