Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:21 27 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

ro

08 Jan, 2020 00:00 5277 Marime text

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat (în faza camerei preliminare) în dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Instanţa a constatat „nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale“ numai cu privire la cinci inculpaţi, urmare a „nerespectarii dreptului la apărare“. 
 
Concret, au fost trimişi în judecată următorii: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeş Radu, Capră Răzvan - Florin, Neacşu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus şi Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
Revenind la decizia Tribunalului Constanţa, din faza camerei preliminare, a constatat „nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale în dosar nr. 38/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanta numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin, urmare a nerespectării dreptului la apărare“.
 
„În baza art. 345 alin. 3 C.pr.pen., dispune ca în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa să comunice judecătorului de Cameră Preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin sau solicită restituirea cauzei“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 februarie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.
 

În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.
 
Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
Menţionăm că inculpatul Nemeş Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare (detalii în comunicatul 942/VIII/3 din 3 iulie 2014)“.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Citeşte şi
 
Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

Primul român care a intrat în faliment cere rejudecarea unuia dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii