Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:29 01 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii au amânat pronunțarea! Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, în așteptarea deciziei finale. Trei ani cu suspendare în primă instanță

ro

28 Nov, 2019 00:00 998 Marime text
Judecătorii Curții de Apel Constanța ar fi trebuit să se pronunțe ieri în dosarul în care Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Tot în prezenta cauză, Liviu Paul Botaș a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
 
Ieri, judecătorii Curții de Apel Constanța au anunțat că se vor pronunța în prezenta cauză la data de 12 decembrie. Oricare va fi decizia instanței, aceasta va fi definitivă.
 
Revenind la decizia primei instanțe, atât Zanfir Iorguș, cât și Liviu Paul Botaș au fost obligați la muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei / Consiliului Local și al SC GoldTerm SA Mangalia sau la o altă unitate care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probațiune Constanța.
 
De asemenea, Tribunalul Constanța, în primă instanță, a admis acțiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Municipiul Mangalia - prin Primar și a obligat, în solidar, pe inculpații Iorguș Zanfir și Botaș Paul Liviu la plata sumei de 490.011,12 lei - despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal conform dispozițiilor art. 120 alin. 1 și 7 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada decembrie 2006 - 4.10.2007, inculpatul Iorguș Zanfir, în calitate de primar al mun. Mangalia, în mai multe rânduri, nu a îndeplinit și, respectiv, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția publică arătată, prin aceea că nu a organizat o procedură de achiziție publică conform OUG nr. 34/2006, pentru executarea obiectivului de investiții Obor de animale. Executarea lucrării nu avea aprobarea Consiliului Local, iar plățile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al mun. Mangalia cu suma de 490.011,12 lei“.
 
„Inculpatul Botaș Paul Liviu, în calitate de viceprimar al mun. Mangalia, a condus comisia de evaluare a ofertelor și a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiții Obor de animale, în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor OUG nr.34/2006, către SC Euro Coram SRL, deși oferta acesteia era neconformă. Ulterior, în perioada 22.03.2007 - 19.04.2007, a efectuat mai multe plăți nelegale din fonduri publice către societatea menționată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, participând astfel în mod direct și nemijlocit la prejudicierea bugetului local al mun. Mangalia cu suma de 490.011,12 lei. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, categoria de folosință curți, construcții, aparținând inculpatului Iorguș Zanfir, până la concurența sumei de 490.011,12 lei, în vederea recuperării prejudiciului. Primăria mun. Mangalia a precizat că se constituie parte civilă împotriva inculpaților cu suma de 490.011,12 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunerea de a menține măsurile asigurătoare luate în cursul urmăririi penale.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, conform actului de sesizare a instanței.
 

Citește și
 
Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, condamnat în primă instanță. Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii