Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie, recurent S-a stabilit primul termen în procesul privind „rolul femeii în Biserică“

ro

06 May, 2022 00:00 1929 Marime text
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
  • Conform datelor oficiale, recursul va fi analizat la data de 15 iunie, în anul 2023!
  • Cazul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, unde Preaînaltul a contestat decizia pronunțată de Curtea de Apel Cluj.
 
Curtea Supremă a stabilit data primei înfățișări în dosarul vizând recursul în procesul inițiat pe tema cunoscută generic drept „rolul femeii în Biserică“, pornit ca urmare a unor declarații făcute de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu privire la acest subiect.
 
Conform datelor oficiale, recursul va fi analizat la data de 15 iunie, în anul 2023!
 
Dosarul a fost înregistrat la Secția Contencios administrativ și fiscal Curții Supreme, una dintre cele mai încărcate secții ale instanței, cu termene de judecată stabilite pentru anul viitor.
 
Cazul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, unde Preaînaltul a contestat decizia pronunțată de Curtea de Apel Cluj.
 
Amintim, instanța din Cluj a decis să admită în parte acțiunea deschisă de femeia care l-a reclamat pe ÎPS Teodosie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile sale și să oblige CNCD să soluționeze pe fond petiția femeii.
 
Este vorba despre dosarul 575/33/2021, cauză în care rolul de reclamant i-a revenit Ioanei Suzana Trană, persoana care a formulat plângerea inițială la CNCD, în timp ce pârâți sunt Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Petrescu Teodosie Arhiepiscopul Tomisului.
 
La data de 20 decembrie 2021, Curtea de Apel Cluj a decis să admită în parte cererea formulată de către reclamantă și a obligat CNCD să soluționeze în fond petiția acesteia.
 
Hotărârea contestată
 
Decizia a fost pronunțată de Completul 11D al Secției a III-a Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Cluj, prezidat de magistratul Monica Diaconescu, și a fost atacată la Înalta Curte de către Arhiepiscopia Tomisului, prin ÎPS Teodosie Petrescu.
 
În motivarea hotărârii de la Cluj, judecătorii au arătat, printre altele, că instanța „constată că, simplul fapt că pârâtul de rd. 2 este un înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Române nu conduce la concluzia că afirmațiile făcute de acesta în cadrul emisiunii «Dialog Duhovnicesc» reprezintă dogma cultului din care face parte și că ar putea fi scoase de sub incidența OG nr. 137/2000, în baza principiului autonomiei cultelor, Consiliul având obligația de a analiza pe fond petiția formulată, aceste afirmații putând fi analizate din perspectiva dispozițiilor OG nr. 137/2000, indiferent de o eventuală cercetare a acestuia de către forurile interne ale cultului“.
 
„Având în vedere că petiția reclamantei nu a fost analizată pe fond, Consiliul susținând, în mod nelegal, că aceasta nu ar putea fi analizată din perspectiva dispozițiilor OG nr. 137/2000, Curtea apreciază că se impune obligarea Consiliului la soluționarea pe fond a petiției, altfel Curtea fiind cea care ar soluționa în primă și ultimă instanță petiția, părțile fiind lipsite, ulterior, de posibilitatea de a contesta soluția, ceea ce nu este admisibil“, au mai arătat judecătorii de la Cluj.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 21 decembrie 2021, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor cu privire la acest subiect, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a precizat:
 
„Să se pronunțe (nr., CNCD)! Se va pronunța necombătând Sfânta Scriptură, că Sfânta Scriptură nu poate fi combătută de nimeni. Femeia are locul ei în biserică. N-a adus-o nimeni în altar până acum și nu o va aduce nici de acum înainte“.
 
Oricare va fi decizia pe care o va pronunța Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta va fi definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătoria Constanța, chemată să facă dreptate între ÎPS Teodosie și Inspectoratul de Poliție Județean. Când încep procesele
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii