Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:45 12 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat definitiv

ro

26 Nov, 2020 15:57 6917 Marime text
  • Decizia este definitivă!

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat definitiv azi la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Decizia este definitivă de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța (Valentina Boboc și Georgiana Tudor Anghel).
 
Iată minuta judecătorilor
 
„Respinge ca nefondate apelurile formulate de părţile civile (...), de partea responsabilă civilmente Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. şi de inculpatul Albu Ioan. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia şi de părţile civile (...), desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 1759/2.09.2020 a Judecătoriei Medgidia şi rejudecând: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art. 75 alin. (2) lit.a) C.pen., în ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 336 alin.1 C.pen., pentru care a fost trimis în judecată şi condamnat inculpatul Albu Ioan. Majorează cuantumul daunelor morale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A., către părţile civile (...) (fraţi ai victimei) la câte 20.000 euro (echivalent lei la cursul BNR de la momentul plăţii efective), cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data prezentei decizii şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, care nu sunt contrare prezentei. În baza art. 241 alin.1 lit. c Cod procedură penală, constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Albu Ioan. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe părţile civile (...), pe partea responsabilă civilmente Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. şi pe inculpatul Albu Ioan la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat în apel. Respinge ca nefondate cererile formulate de părţile civile (...), de acordare a cheltuielilor judiciare în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26.11.2020“.
 
Date din ancheta procurorilor
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii din Medgidia arată că, la data de 16 februarie, în jurul orei 19:15, Ioan Albu a condus pe drumurile publice având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (respectiv 2,45 g/l alcool pur în sânge la prima probă, ora 21.15, respectiv 2,20 g/l alcool pur în sânge la a doua, recoltată la ora 22.15), autoturismul marca Range Rover cu nr. de înmatriculare CT (...) pe DN3.
 
În timp ce circula dinspre localitatea Ciocârlia de Sus către comuna Cobadin, la km. 231+600 m, fostul prefect a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Peugeot cu nr. de înmatriculare CT (...), care circula regulamentar din sens opus și care era condus de numitul T.A., în urma accidentului rutier rezultând moartea numitului Tudor Aurel. După accident, Ioan Albu a fost internat în spital.
 
Mai departe, procurorii susțin că în autoturismul marca Range Rover au fost găsite pe podeaua stângă spate un dop de plută și pe podeaua dreapta spate o sticlă de 0,75 l cu etichetă de Viișoara Cuvée Ioan, desfăcută, fără lichid. De asemenea, în actele oamenilor legii se mai arată că pe tapițerie (plafon, scaune) au fost identificate pete de lichid roșcat cu miros de vin.

 
  Cererea de arestare preventivă, respinsă 
 
Pe data de 21 februarie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au solicitat Judecătoriei Medgidia arestarea preventivă a lui Ioan Albu, însă cererea a fost respinsă, prin decizia 3/2020 din data de 21 februarie, de Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia. Acesta a dispus ca fostul prefect să fie plasat în stare de arest la domiciliu.
 
  Arest la domiciliu urmat de control judiciar 
 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Tribunalul Constanța de către procurori, la data de 21 februarie. Pe data de 25 februarie, judecătoarele Monica Laura Tănase și Marinela Mitan, din Tribunalul Constanța, au menținut hotărârea judecătorului Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia. Pe cale de consecință, propunerea Parchetului Judecătoriei Medgidia de arestare preventivă a fostului prefect Ioan Albu a fost respinsă definitiv. Pe cale de consecință, Ioan Albu a rămas în stare de arest la domiciliu.
 
Pe data de 9 iulie 20200, Judecătoria Medgidia a dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

Ti-a placut articolul?

Comentarii