Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A solicitat acord de mediu pentru înființarea unei păduri în comuna Deleni, județul Constanța Gheorghe Albu, fost secretar de stat în MADR – „Suntem pioneri în creșterea fondului forestier“

ro

11 Mar, 2024 11:17 1207 Marime text
  • Agenția pentru Protectia Mediului Constanța a anunţat publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Înfiintare trup de pădure în comuna Deleni“.
  • Investița lui Ioan Albu, fostul prefect al Județului Constanța, va fi amplasată în extravilanul comunei Deleni, tarla 30, parcela 342/1/2 suprafata de 280.000 mp, județul Constanța.
  • Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanța.

Ioan Albu, fostul prefect al județului Constanța, a solicitat de la Agenția pentru Protectia Mediului Constanța acord de mediu pentru proiectul: „Înființare trup de pădure în comuna Deleni“.
 
Ulterior, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța a anunţat publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Înfiintare trup de pădure în comuna Deleni“, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Deleni, tarla 30, parcela 342/1/2 suprafata de 280.000 mp, județul Constanța.
 
Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Constanta, strada Unirii , nr. 23, judetul Constanța. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanța.
 
Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi fost director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, ne-a explicat în ce constă acest proiect.
 

„Suntem pioneri în creșterea fondului  forestier. La Deleni, Pietreni și Viișoara avem cele mai multe suprafețe de teren pe care le-am împădurit. Am sădit peste 1.200.000 de pomi. Salcâmii sădiți de noi au ajuns acum la maturitate și au devenit perdele forestiere pentru culturile agricole. De asemenea, printr-un proiect european vom mai împăduri 80 de hectare de teren. Din acestea, 30 de hectare reprezintă teren neproductiv.

Perdelele forestiere au un rol important în protejarea culturilor agricole împotriva secetei, eroziunii şi alunecărilor de teren.  La acestea se adaugă și beneficiile asupra mediului înconjurător și asupra pădurilor. De altfel, fermierii trebuie să găsească metode pentru atenuarea secetei. Suplimentar, sunt evitate efectele secundare asociate irigării prin aspersiune – sărăturarea și înmlăștinirea – reducerea vitezei vântului conducând la îmbunătățirea calității irigării.

Cât privește înființarea trupului de pădure în comuna Deleni așteptăm acordul de mediu, apoi vom elabora proiectul tehnic pentru a stabili și componența forestieră“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi fost director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanța.

 
Conform studiilor efectuate în diverse state de pe mapamond, efectul perdelelor forestiere conduce la un spor mediu de recoltă de 15%. În România, în condiții de secetă moderată, în Bărăgan s-au obținut cu 43% mai mult grâu de toamnă, cu 61% porumb ştiuleți şi cu 28% floarea-soarelui.

Aceste rezultate reprezintă efectul influenței exercitate de perdele asupra reducerii semnificative a vitezei vântului în câmpul protejat. În condițiile irigării, perdelele forestiere măresc transpirația productivă cu 13% și recolta cu până la 30% față de câmpurile irigate, dar neprotejate cu perdele. De asemenea, se micșorează cu 17% consumul de apă la tona de masă vegetală produsă, ceea ce înseamnă reducerea normei de irigat, deci costuri mai mici.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
 
 
A solicitat acord de mediu de la APM Constanţa: Fostul secretar de stat Gheorghe Albu, investeşte la Viişoara
 
Undă verde de la APM Constanța: Cu o cifră de afaceri de zero lei în 2022, Eco Solar Power SRL va înființa un Parc fotovoltaic în Băneasa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii