Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inculpaţii au tergiversat intenţionat judecata De ce a mărit Înalta Curte pedepsele în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa!

ro

07 Nov, 2019 00:00 2745 Marime text
Judecătorii Ioana Bogdan, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, explică în motivarea soluţiei pronunţate în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa de ce s-a impus majorarea pedepselor aplicate inculpaţilor din prezenta cauză. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, respectiv nouă ani de închisoare.
 
Magistraţii de la Curtea Supremă au consemnat în motivare că inculpaţii au tergiversat cursul cercetării judecătoreşti, dosarul fiind înregistrat în octombrie 2008 pe rolul instanţei de judecată, iar depăşirea termenului rezonabil nu poate diminua răspunderea penală, având în vedere că această depăşire a fost provocată de către inculpaţi. Facem precizarea că decizia definitivă în acest dosar a fost dată de Curtea Supremă în luna februarie 2019, la aproape 11 ani de la trimiterea în judecată.  

Pedepse orientate către maximul special cu executare

 
Judecătorii de la Înalta Curte explică în motivare că s-a impus majorarea
pedepselor aplicate inculpaţilor din dosar, atât a pedepselor principale, cât şi a pedepselor complementare, către maximul special cu executare în regim de detenţie, ţinând cont şi de calităţile unora dintre inculpaţi, funcţionari publici de care s-au folosit la comiterea infracţiunilor. Magistraţii au mai avut în vedere, la majorarea pedepselor, şi modalitatea concretă de comitere a faptelor, de întinderea deosebită de mare a prejudiciului, de conduitele procesuale ale inculpaţilor, natura şi gravitatea infracţiunilor.  
 

Inculpaţii au tergiversat judecata


Trebuie avut în vedere că inculpaţii au tergiversat cursul cercetării judecătoreşti, dosarul fiind înregistrat în octombrie 2008 pe rolul instanţei de judecată, iar depăşirea termenului rezonabil nu poate diminua răspunderea penală, având în vedere că această depăşire a fost provocată de către inculpaţi.
 

Procurorul de caz, ameninţat    


„Conduitele de nesinceritate adoptate de către inculpaţi în cursul procesului penal au depăşit limitele unor apărări de fond, aceştia ameninţând organul de urmărire penală şi intenţionând, prin săvârşirea unor fapte de corupţie, înlăturarea raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cursul urmăririi
penale şi administrat în mod legal ca mijloc de probă“, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
Astfel, din cuprinsul procesului-verbal încheiat la data de 31.07.2008, rezultă, potrivit motivării, că „inculpatul P. (n.r. Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa) a proferat ameninţări la adresa procurorului de caz, în
prezenţa ofiţerului de poliţie judiciară, a inculpatului K1 (n.r. Sandu Bogdan Gabriel, cesionar cumpărător de drepturi succesorale - (K1). şi a apărătorului acestuia din urmă, cu prilejul derulării procedurii prezentării materialului de urmărire penală din prezenta cauză“.
 

Radu Mazăre, azi la Curtea de Apel

 
În altă ordine de idei, Radu Ştefan Mazăre va fi adus azi la Curtea de Apel Bucureşti unde va cere rejudecarea Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
Într-un alt dosar, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, Mazăre a formulat o contestaţie în anulare, acţiunea reprezentând în fapt o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia se urmăreşte, în cazul nostru, anularea deciziei pronunţate, rejudecarea ori completarea judecăţii în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Motivarea din Dosarul Retrocedărilor, secretizată Radu Mazăre a primit indicativul „P“. Nicuşor Constantinescu - „I“. Cine sunt „D1“, „Q“ şi „B1“

Din motivarea judecătorilor! Cum funcţiona asocierea constituită la nivelul Primăriei Constanţa în Dosarul Retrocedărilor

Povestea constănţenilor care i-au scris lui Mazăre şi le-a răspuns Făgădău Legea retrocedărilor - dosar soluţionat în şapte ani. „Alungaţi“ din Faleză Nord, împroprietăriţi în zona Baba Novac
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii