Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:55 08 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎCCJ a stabilit Amenda contravenţională se execută prin intermediul executorilor fiscali

ro

11 Nov, 2024 15:55 433 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Pixabay

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, luni, 11 noiembrie 2024, sesizarea Avocatului Poporului, în sensul că amenda contravenţională se execută prin intermediul executorilor fiscali şi nu prin cel al executorilor judecătoreşti.
 
Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 3 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 18/2012, cu modificările şi completările ulterioare, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravenţională reprezintă o creanţă bugetară care se execută prin intermediul executorilor fiscali potrivit dispoziţiilor art. 220 şi următoarele din Codul de procedură fiscală. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 noiembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.
 
Avocatul Poporului a sesizat ÎCCJ cu un recurs în interesul legii, susţinând că jurisprudenţa la nivel naţional a relevat că instanţele de judecată nu au punct de vedere unitar în ceea ce priveşte executarea sumei încasată cu titlu de amendă contravenţională. (https://www.iccj.ro/wp-content/uploads/2024/08/sesizare-RIL-1782-1-2024.pdf)
 
De altfel, instanţa supremă statuase deja, prin Decizia nr. 66/2017 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că executarea silită a titlurilor executorii–hotărâri judecătoreşti privind creanţe bugetare, datorate în temeiul unor raporturi juridice contractuale care se constituie venit la bugetul consolidat al statului, se realizează prin executori fiscali, în calitate de organe de executare silită ale statului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Avocata suspectată de instigare la omor cere în libertate! ÎCCJ îi va analiza contestația

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii