Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărârea nu este definitivă Titlul de doctor al unui preot, anulat în instanță, la cererea Universității Ovidius! (MINUTA+DOCUMENT)

ro

07 Sep, 2022 13:37 7096 Marime text
Preot cu spatele. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • În replică, preotul a solicitat respingerea cererii și a invocat, printre altele, excepția inadmisibilității acțiunii.

Un preot care și-a luat doctoratul în Teologie la Constanța este în pericol să își piardă titlul de doctor, după ce judecătorii au decis anularea acestuia.

Este vorba despre pr. Nicolae Rusu, a cărui teză de doctorat „„Repere istorice în dezvoltarea a relațiilor dintre stat și Biserică la români” (Universitatea Ovidius, Constanța, Teologie, susținută pe 27.05.2014)“ a făcut obiectul cercetării de către Comisia din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

În dosarul 1329/85/2020 deschis la Tribunalul Sibiu de către Universitatea Ovidius din Constanța, judecătorii au decis, în primă instanță, să admită cererea și să anuleze titlul de doctor.

În replică, preotul a solicitat respingerea cererii și a invocat, printre altele, excepția inadmisibilității acțiunii.

Iată minuta hotărârii instanței:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului MINISTERUL EDUCATIEI şi CERCETĂRII, invocată de reclamanta Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CONSILIUL NAŢIONAL DE ATESTARE A TITLURILOR, DIPLOMELOR ŞI CERTIFICATELOR UNIVERSITARE, invocată de reclamanta Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii pârâtului RUSU M. NICOLAE, invocată de reclamanta Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de reclamanta Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Respinge excepţia de nelegalitate a deciziei nr. 15096/15.03.2019 emisă de CONSILIUL NAŢIONAL DE ATESTARE A TITLURILOR, DIPLOMELOR ŞI CERTIFICATELOR UNIVERSITARE, a Raportului Comisiei de analiză a Sesizării de Plagiat înregistrată la CNADTCU cu nr. 15096 (din 29.01.2018) şi a Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 4462/11.07.2019, invocată de pârâtul RUSU M. NICOLAE în contradictoriu cu reclamanta UNIVERSITATEA „OVIDIUS” DIN CONSTANŢA şi pârâţii MINISTERUL EDUCA?IEI şi CERCETĂRII, CONSILIUL NAŢIONAL DE ATESTARE A TITLURILOR, DIPLOMELOR ŞI CERTIFICATELOR UNIVERSITARE. Admite actiunea formulată de reclamanta UNIVERSITATEA „OVIDIUS” DIN CONSTANŢA în contradictoriu cu pârâtul RUSU M. NICOLAE. Dispune anularea diplomei de doctor seria J nr. 0004363 eliberată de reclamanta UNIVERSITATEA „OVIDIUS” DIN CONSTANŢA cu nr. 713/20.03.2015, pe numele pârâtului RUSU M. NICOLAE. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Sibiu. Pronunţată, astăzi, 03.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre  221/2022  03.06.2022


Decizia Tribunalului Sibiu poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate.

În Raportul Comisiei CNADTCU (ce poate fi consultat în Secțiunea Document) se arată, printre altele:
 

„Comisia constată că sesizarea de plagiat se susține iar lucrarea de față, fără elementele plagiate, nu are o valoare științifică semnificativă și nu aduce nicio contribuție substanțială la cunoaștere iar originalitatea și caracterul inovativ sunt minimale. Totodată, considerăm că maturitatea judecății unui candidat care s-a angajat într-o fraudă atât de extinsă trebuie pusă serios sub semnul întrebării. De aceea, Comisia recomandă unanim CNATDCU să retragă titlul de Doctor in Teologie lui Nicolae Rusu“.


Așa cum am precizat, decizia Tribunalului Sibiu poate fi atacată la Curtea de Apel Sibiu, instanță ce va pronunța o decizie definitivă.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii