Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foști șefi din Poliția Constanța, victorioși în procesul vizând Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne

ro

04 Jan, 2024 17:00 2113 Marime text
  • Printre reclamanți se regăsește și comisarul șef George Dorel Popa, fost comandant al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, dar și fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța.
  • Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne a atacat în recurs victoria foștilor polițiști.
Victorie în instanță, la Tribunalul Constanța, pentru foști șefi din Poliția Constanța, în procesul deschis Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne!
 
Decizia favorabilă polițiștilor, prin care Casa Sectorială de Pensii a fost obligată să le achite polițiștilor dobânzi pentru CASS-ul reținut din pensie în 2022, a fost deja atacată de către reprezentanții instituției MAI.
 
Cei trei foști polițiști reclamanți în cauză sunt comisarul șef George Dorel Popa, fost comandant al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, dar și fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța, cms. șef Lucian Gheorghe, fost șef al Serviciului Cabinet din IPJ Constanța, dar și cms. șef Mircea Vasile, din IPJ Constanța.
 
Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Dosarul are indicativul 8518/118/2022* și, în cauză, potrivit Hotărârii 1379/2023, cei trei foști polțiști au solicitat inițial restituirea sumelor reținute cu titlu de CASS de la data de 1 ianuarie 2022, până la data încetării reținerii, actualizate cu indicele de inflație și plata dobânzii legale penalizatoare până la data executării integrale a obligației principale.
 
După introducerea acțiunii în instanță, a fost adoptată OUG 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, așa încât a rămas ca Tribunalul să analizeze cererea vizând acordarea dobânzilor.
 
În replică, reprezentanții Casei Sectoriale de Pensii a MAI au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, arătând că, „în realitate, instituția care ar putea fi obligată la plata sumelor solicitate ar fi ANAF“.
 
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că polițiștii au dreptate și au dispus obligarea Casei Sectoriale de Pensii a MAI la plata dobânzilor pentru sumele reținute, actualizate cu rata inflației.
 
În minuta deciziei 1379/2023 a Tribunalului se arată că instanța „obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne la plata către reclamanţi a dobânzii legale aferente sumelor reţinute din veniturile din pensii cu titlu de CASS de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, precum şi la plata unei sume rezultate din actualizarea sumelor astfel reţinute cu rata inflaţiei, ambele calculate de la data reţinerii pentru fiecare lună din intervalul menţionat, până la data restituirii efective a sumelor“.
 
Hotărârea a fost atacată de Casa Sectorială de Pensii a MAI la Curtea de Apel, așa că acum decizia le revine judecătorilor instanței de recurs.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Recalculare pensie“
Dosar deschis de mai mulți foști șefi din Poliția Constanța și Serviciul de Informații și Protecție Internă, la Curtea de Apel

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii