Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:40 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Retrocedărilor – trei terenuri scoase de sub sechestru. Explicațiile judecătorilor

ro

22 Jan, 2021 00:00 1488 Marime text
  • Decizia de ridicare a sechestrului a fost pronunțată în dosarul civil nr. 28544/212/2019*.
  • Ridicarea sechestrului a fost decisă la cererea companiei Seaside Estate Company, după ce, inițial, Judecătoria Constanța respinsese această solicitare.
  • Decizia de ridicare a măsurii asigurătorii a fost luată pe data de 2 decembrie 2020 de Tribunalul Constanța, în completul format din magistrații Cristina Ramona Duță și Adriana Mihaela Vasile.
  • În motivarea deciziei, judecătorii au explicat, printre altele, că Înalta Curte arătase că terenurile în discuție fuseseră scoase de sub sechestru anterior, „organul judiciar reținând că această societate este cumpărător de bună credință, întrucât nu s-a dovedit că a tranzacționat cunoscând că terenurile au fost dobândite de către vânzător din infracțiunile comise“.
Judecătorii Tribunalului Constanța și-au motivat decizia prin care au ridicat sechestrul dispus în Dosarul Retrocedărilor pe trei terenuri din Mamaia.
 
Ridicarea sechestrului a fost decisă la cererea companiei Seaside Estate Company, după ce, inițial, Judecătoria Constanța respinsese această solicitare. Cazul a ajuns la Tribunal întrucât avocații firmei au declarat apel împotriva primei hotărâri.
 
Decizia de ridicare a măsurii asigurătorii a fost luată pe data de 2 decembrie 2020 de Tribunalul Constanța, în completul format din magistrații Cristina Ramona Duță și Adriana Mihaela Vasile, fiind pronunțată în dosarul civil nr. 28544/212/2019*.
 
În Hotărârea nr.1803/2020, citată pe Jurindex, magistrații au explicat că „la momentul pronunțării deciziei penale nr. 32/A din 07 februarie 2019 a înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția penală, sechestrul asigurător nu mai era în ființă în privința terenurilor în suprafață de 750 mp (situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, lot 2, CF actual nr. (...) ) de 1250 mp situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, lot l, CF actual nr. (...) și de 752 mp (situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Hotel Dorna, CF nr. HxTLZTnr. cadastral (...) ) aflate în proprietatea Seaside Estate Company și, în consecință, nu mai putea fi menținut“.
 

Ce a cerut compania

 
După cum arătam în edițiile anterioare, SC Seaside Estate Company SRL a dat în judecată Municipiul Constanţa şi Statul Român prin Ministerul de Finanţe.
 
Dosarul s-a aflat inițial pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, având ca obiect „sechestru asigurător ridicare sechestru“.
 
Conform datelor oficiale, Seaside Estate Company SRL a solicitat ridicarea sechestrului penal, măsură instituită prin Ordonanţa nr. 29/P/15.02.2008 a DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 29/P/2005, cunoscut publicului larg drept Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 

Cumpărător de bună credință

 
În motivarea Hotărârii 1803/2020, magistrații Tribunalului Constanța au arătat că „prin Decizia nr. 117/A/21.05.2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 846/1/2020, s-a admis în parte contestația formulată de contestatoarea Sea Side Company SRL, împotriva deciziei penale nr. 32/A/07.02.2019 și a fost lămurit dispozitivul deciziei penale nr. 32/A/07.02.2019 în sensul că mențiunile referitoare la aplicarea dispozițiilor art. 397 alin. 3 C.p.pen raportat la art. 256 C.p.pen și art. 25 alin. 3 C.p.pen., privind restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, nu se referă și la terenul intravilan, în suprafață de 2000 mp, intabulat în Cartea Funciară nr. (...), nr. cad.(...), situat în Constanța, zona Restaurant Dorna, menționat la pct. 5.50 din Ordonanța nr. 29/P/15.02.2008 a DNA“, potrivit www.rolii.ro.
 

Au mai arătat judecătorii Tribunalului Constanța că, în motivarea respectivei decizii a Curții Supreme „s-a reținut istoricul dobândirii dreptului de proprietate asupra terenurilor și s-a arătat că «prin rezoluția nr. 29/P/2005 din 14 aprilie 2008 a procurorului șef al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticonipție (...), printre altele, a fost infirmată, în parte, ordonanța cu același număr din 15 februarie 2008 a procurorului de caz cu privire la terenurile înscrise în cărțile funciare nr.(...),nr.(...), nr. (...), nr. (...) și nr. (...) aflate în proprietatea S.C. Seaside Estate Company S.R.L., organul judiciar reținând că această societate este cumpărător de bună credință, întrucât nu s-a dovedit că a tranzacționat cunoscând că terenurile au fost dobândite de către vânzător din infracțiunile comise și pentru care sunt cercetați inculpații din cauză“.
 

Sechestrul nu mai putea fi menținut
 

În continuare, instanța a arătat că „având în vedere mențiunile din încheierea nr. (...)  din 28 februarie 2008 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, și împrejurarea că, așa cum s-a arătat anterior, prin rezoluția nr. 29/P/2005 din 14 aprilie 2008 a procurorului șef al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, a fost infirmată ordonanța nr. 29/P/2005 din 15 februarie 2008 sub aspectul instituirii sechestrului asigurător asupra imobilelor înscrise în cartea funciară sub nr. (...), nr. (...) (ambele provenite din dezmembrarea imobilului în suprafață de 2000 mp intabulat în cartea funciară cu nr. (...) a O.C.P.I. Constanța) și nr. (...), rezultă că, la momentul pronunțării deciziei penale nr. 32/A din 07 februarie 2019 a înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția penală, sechestru asigurător nu mai era în ființă în privința terenurilor în suprafață de 750 mp (situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, lot 2, CF actual nr. (...) ), de 1250 mp situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, lot l, CF actual nr. (...) și de 752 mp (situat în Constanța, stațiunea Mamaia, zona Hotel Dorna, CF nr. HxTLZTnr. cadastral (...) ), aflate în proprietatea Seaside Estate Company S.R.L. și, în consecință, nu mai putea fi menținut“, potrivit www.rolii.ro.
 

Date și cifre

 
Seaside Estate Company SRL a fost înfiinţată în anul 2006, iar până în anul 2013, administratorul societăţii Seaside Estate Company SRL a fost Adrian Mânăstireanu, fostul director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, un apropiat al fostului primar Radu Ștefan Mazăre, cel din urmă fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Seaside Estate Company SRL controlează SC Nitalexil SRL şi Principal SN SRL, aceasta din urmă fiind administrată de Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al fostului senator Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei.
 
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 3 decembrie 2020, Seaside Estate Company SRL are un capital social subscris de 35.200 de lei, integral vărsat.
 
66% din acțiunile firmei sunt deținute de firma cipriotă GKL Engineering LTD, în ce 34% din acțiuni revin firmei Nilatexil SRL, din Constanța.
 
Administrator este bucureșteanul Marius Cristian Coman, iar activitatea principală este reprezentată de „alte lucrări speciale de construcții n.c.a.“.
 
Potrivit sursei citate, există un „text suplimentar activitate principală“, după cum urmează: „constructii de fundatii, fixarea pilonilor, forarea și construirea puțurilor de apă; fasonarea oțelului, zidării din cărămidă și piatră, montare și demontare schele, îndepărtarea igrasiei la clădiri etc.“.
 
În 2017, fără niciun angajat, firma a avut o pierdere netă de 210.131 de lei și cifra de afaceri netă 0.
 
În 2018, cu numărul salariaților 0, cifra de afaceri netă a fost tot 0, dar s-a înregistrat un profit net de 166.147 de lei.
 
În 2019, numărul salariaților și cifra de afaceri netă s-au menținut 0, dar s-a înregistat o pierdere netă de 389.251 de lei.
 
Așa cum am precizat în edițiile anterioare, hotărârea Tribunalului Constanța este definitivă.
 
Citește și:

Urmările sentinţei din Dosarul Retrocedărilor!:
Seaside Estate Company cheamă la judecată Municipiul Constanţa!


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii