Dosarul Radu Mazăre - Decebal Făgădău a ajuns la Curtea de Apel. După șase luni de la prima decizie în cameră preliminară
Dosarul Radu Mazăre - Decebal Făgădău a ajuns la Curtea de Apel. După șase luni de la prima decizie în cameră
06 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2729
Marime text
- Aproape de finele lunii octombrie 2020, Constantin Conortos, procuror în cadrul DNA Constanța, a dispus trimiterea în judecată, alături de alte persoane, a foștilor pimari Radu Mazăre și Decebal Făgădu.
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au fost investiți să soluționeze contestațiile formulate, în faza camarei preliminare, a dosarului (508/36/2021) în care Constantin Conortos, procuror DNA Constanța, i-a trimis în judecată, alături de alte persoane, pe foștii primari ai municipiului Constanța, Decebal Făgădău și Radu Ștefan Mazăre.
Primul termen a fost stabilit pentru data de 04 ianuarie 2022, conform portalului instanțelor de judecată. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
Aproape de finele lunii octombrie 2020, Constantin Conortos, procuror în cadrul DNA Constanța, a dispus trimiterea în judecată, alături de alte persoane, a foștilor pimari Radu Mazăre și Decebal Făgădu.
Prin decizia nr. 220/2021, din 25 mai 2021, magistratul investit cu soluționarea cauzei, Ştefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi, pe cale de consecință, a dispus începerea judecăţii cauzei – dosar 6727/118/2020/a1
Decizia judecătoarei Ştefania Pârlogea a fost contestată de inculpați, la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.
La aproximativ șase luni de la dispunerea începerii judecăţii cauzei, contestațiile inculpațiilor au fost înregistrate la Curtea de Apel Constanța, pe data de 04 noiembrie 2021, conform portalului instanțelor de judecată.
Primul termen a fost stabilit pentru data de 04 ianuarie 2022.
Acuzații
Decebal Făgădău este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Asta în timp ce Radu Mazăre este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În prezenta cauză au mai fost trimiși în judecată următoarele persoane: Constantin Nicoleta, la data presupusei fapte șef al Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Dinescu Fulvia Antonela, la data presupusei fapte director executiv adjunct al Direcției administrației publice locale din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Tănase Luiza Elena, la data presupusei fapte arhitect șef al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și Munteanu Mariana, la data presupuselor fapte inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția de urbanism, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals intelectual în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Viorel Ionescu, arhitect, pentru infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și afaceristul Florin Cârstocea, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Societatea comercială Perla Majestic SA, condusă de omul de afaceri Mohammad Murad, fost candidat la Primăria Mangalia, are calitatea de parte vătămată.
În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că „cei șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă“.
Potrivit info-sud-est.ro, este vorba despre complexul Riviera Residence, care aparține omului de afaceri Florin Cârstocea, prin societatea RHC City Crown.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dosar DNA
Ședință secretă la Tribunalul Constanța în cazul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului vândute „la prețuri diminuate“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii