Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar pe controlul averilor, întors la Curtea de Apel Constanța!

ro

15 Oct, 2023 17:00 1346 Marime text
  • Dosarul se află pe rolul instanțelor din anul 2018 și vizează averea lui Colea Antip, fost comisar șef în Garda de Coastă.
  • În hotărârea casată de Curtea Supremă, judecătorii din Constanța arătaseră, printre altele, că „ANI nu putea să se folosească de informațiile nepublice obținute“.
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a casat hotărârea Curții de Apel Constanța într-un proces vizând controlul averilor, în care judecătorii constănțeni au spus că Agenția de Integritate ar fi folosit în raportul întocmit unui polițist informații nepublice!
 
Dosarul se află pe rolul instanțelor din anul 2018 și vizează averea lui Colea Antip, fost comisar șef în Garda de Coastă.
 
Cazul are indicativul 345/36/2018***, iar în hotărârea pronunțată în 2022 de către judecătorii Curții de Apel Constanța, în completul prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ecaterina Grigore, aceștia vorbeau despre faptul că „ANI nu putea să se folosească de informațiile nepublice obținute. Cum toată activitatea de cercetare finalizată cu întocmirea Raportului de evaluare se bazează pe documente /informații nepublice, toate actele întocmite, inclusiv Raportul de evaluare  nr. 52803/G/II/21.12.2016, sunt lovite de nulitate absolută potrivit art. 13 alin. 2 din legea 176/2010“.
 
Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă a României, a casat această hotărâre, după ce a admis recursul declarat de Agenția Națională de Integritate.
 
În minuta Hotărârii 2972/2023 a Curții Supreme se arată că instanța „admite recursul principal declarat de recurenta-reclamantă Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 42 din 3 martie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre o nouă judecată aceleiaşi instanţe. Respinge recursul incident declarat de recurenta-pârâtă Antip Colea împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“.
 
Decizia instanței supreme a fost pronunțată de Completul nr. 10 NCPC al Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, din care au făcut parte și magistrații Horațiu Pătrașcu și Vasile Bîcu.
 
Dosarul a ajuns recent înapoi la Curtea de Apel Constanța, la Secția de Contencios administrativ și fiscal, unde urmează să fie reanalizat, la data de 7 decembrie 2023, de către completul C1 Fond al secției, prezidat de magistratul Francisc Nemeth, președintele secției.
 
Procesul însă nu se va termina odată cu decizia luată în rejudecare de către Curtea de Apel Constanța, căci și această hotărâre va putea fi ulterior atacată la Înalta Curte de către părțile care se declară nemulțumite.
 
Amintim, la data de 21 decembrie 2016, Agenția de Integritate a anunțat că a „constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 196.136,72 Lei, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării funcției publice“ în cazul lui Antip Colea.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel după rejudecarea dosarului.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Informații nepublice“
Comisia de control a averilor Constanța a constatat nulitatea absolută a unui raport de evaluare ANI! Cine a câștigat procesul

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii