Dosar complex privind terenul Selgros Agigea. Comuna cere restituirea sumei de 223.000 dolari de la foștii proprietari
Dosar complex privind terenul Selgros Agigea. Comuna cere restituirea sumei de 223.000 dolari de la foștii proprietari
18 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
3761
Marime text

- Pe masa judecătorilor Curții de Apel Constanța a ajuns, pe 26 septembrie 2024, un dosar, unde în centrul atenției este un teren important din localitatea Agigea, județul Constanța
- În primă instanță, Primăria Agigea a solicitat obligarea soților Sandu la restituirea sumei de 223.164,53 de dolari
- Pe 17 aprilie 2025, Curtea de Apel Constanța a decis o nouă amânare pentru data de 24 aprilie
Pe masa judecătorilor Curții de Apel Constanța a ajuns, pe 26 septembrie 2024, un dosar, unde în centrul atenției este un teren important din localitatea Agigea, județul Constanța. Este vorba despre dosarul cu numărul 1958/118/2020*, înregistrat la Secția Civilă, unde Comuna Agigea, reprezentată de actualul primar, se judecă cu soții Ion și Conseluța Sandu, într-o speță legată de un teren de peste patru hectare – același teren pe care se află astăzi cunoscutul magazin Selgros.
Povestea terenului datează de peste 30 de ani și implică reconstituiri de drepturi de proprietate, moșteniri discutabile, vânzări succesive, și în cele din urmă, o concluzie dură trasă de instanță: terenul a fost vândut ilegal și trebuie restituit... sau cel puțin valoarea sa.
Ce cere Comuna Agigea
În primă instanță, Primăria Agigea a solicitat obligarea soților Sandu la restituirea sumei de 223.164,53 de dolari, în echivalent lei la data plății, reprezentând contravaloarea terenului vândut în mod nelegal. De asemenea, au fost cerute dobânzi penalizatoare începând cu 7 aprilie 2020, dată la care a fost introdusă acțiunea.
Tribunalul Constanța a admis în parte cererea, iar procesul se află acum în apel. Pe 17 aprilie 2025, Curtea de Apel Constanța a decis o nouă amânare pentru data de 24 aprilie.
Cum a început totul
În anii '90, o localnică a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren de 5 hectare, în baza Legii 18/1991. Terenul – aflat în satul Lazu, parcela 428/21/5 – a fost reconstituit, iar ulterior vândut de moștenitorii respectivei persoane către soții Ion și Conseluța Sandu.
Aceștia, la rândul lor, au vândut loturile rezultate în două etape:
- 30.000 mp către Selgros Cash & Carry, în 2002
- 20.000 mp către alte două persoane fizice, în 2004
Totul părea în regulă, până când autoritățile locale au început să conteste legalitatea titlului de proprietate emis inițial. În urma mai multor procese, s-a ajuns la concluzia că titlul de proprietate și contractele de vânzare-cumpărare au fost lovite de nulitate parțială, pentru că moștenitorii nu erau, de fapt, îndreptățiți la restituirea terenului respectiv.
Instanțele decid: Terenul nu mai poate fi restituit, dar banii da
Deoarece terenul a fost înstrăinat către terți considerați cumpărători de bună-credință, instanțele au stabilit că terenul nu poate fi restituit în natură. În schimb, singura soluție legală este restituirea contravalorii acestuia.
Astfel, Comuna Agigea cere acum banii pe care i-au încasat soții Sandu în urma tranzacției – calculată la un preț de 5,36 dolari pe metru pătrat.
Instanța a reținut că vânzarea s-a făcut în baza unui act care a fost anulat retroactiv, iar plata a fost una „fără temei juridic”, deci trebuie returnată. Deși s-a constatat că dobânda nu curge de drept de la data încheierii contractelor, instanța a stabilit că ea este datorată începând cu data acțiunii în instanță (7 aprilie 2020).
Pe 24 aprilie 2025, dosarul va fi din nou analizat de Curtea de Apel Constanța. Rămâne de văzut dacă decizia finală va confirma suma datorată și dacă soții Sandu vor fi obligați să plătească cei peste 223.000 de dolari – bani ce ar urma să revină Comunei Agigea.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Justiție Constanța Primăria Agigea și familia Sandu, la proces! Vizat, un teren de cinci hectare și pretenții de sute de mii de dolari
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii