Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA, dosar penal în cazul Spitalului Municipal din Constanța! Totul s-ar putea decide azi (DOCUMENT)

ro

15 Nov, 2023 17:00 1691 Marime text
 
 
 
  • În cauză, Victor Alexandru Ciobotaru (fost acționar majoritar și administrator al companiei Atlas Consulting & Proiect SRL, cu sediul în București, potrivit unor suurse), este acuzat de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa vor cere joi, 16 noiembrie 2023, la Curtea de Apel Constanța, admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru, în dosarul privind construirea Spitalului municipal din Constanța!
 
Ședința de judecată este programată să înceapă în jurul prânzului.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă!
 
Amintim că prezentul acord a fost soluționat de Tribunalul Constanța, prin Hotarârea nr. 137/2023, din 27.03.2023, în sensul respingerii.
 
Oficial!

 

Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. (1) lit. b), teza finală, C. proc. pen., respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, D.N.A., Serviciul Teritorial Constanţa cu inculpatul Ciobotaru Victor Alexandru, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, prevăzută de art.306 alin.1 C.pen, cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art.32 C.pen. raportat la art.18 ind. 1 alin.1 și 3 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art.322 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (64 acte materiale), cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal, obiect al cauzei penale nr. 30/P/2022. Dispune continuarea urmăririi penale faţă de inculpatul Ciobotaru Victor Alexandru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de obținere ilegală de fonduri, prevăzută de art.306 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art.32 C.pen. raportat la art.18 ind. 1 alin.1 și 3 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art.322 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (64 acte materiale), cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. a) cod penal. În baza art. 275 alin. (3) c.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 27.03.2023.

 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța atât de DNA, cât și de Victor Alexandru Ciobotaru.  
 
 
În cauză, Victor Alexandru Ciobotaru (fost acționar majoritar și administrator al companiei Atlas Consulting & Proiect SRL, cu sediul în București, potrivit unor suurse), este acuzat de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria municipiului Constanța a unei licitații privind achiziția „Serviciului de elaborare documentație tehnico-economică” aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic”, finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inculpatul ar fi depus la instituția publică sus menționată mai multe documente false.
 
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.
 
La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (07.10.2021), Primăria municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, reprezentând prestări servicii de prefezabilitate.
 
Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.
 
Aceste aspecte i-au determinat pe angajații primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali.
 
În timpul instrumentării prezentei cauze penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în suma totală de 600.000 lei.
 
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv
 
- 1 (un) an și 8 (opt) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Asociere de firme
 
Amintim că în octombrie 2021, o asociere de firme printre care se afla și Atlas Consulting & Proiect SRL a câștigat contractul pentru realizarea studiilor necesare aferente viitorului Spital Municipal Policlinic din Constanța.
 
De altfel, în iulie 2022, Victor Ciobotaru și-a cesionat părţile sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială şi în valoare totală de 150 lei, participare la profit 75% şi participare la pierderi 75%, către Elena Ciobotaru.
 
Totodată, s-a mai decis revocarea din funcţia de administrator a lui Victor Ciobotaru şi numirea în loc a Simonei Ciobotaru.
 
Despre Atlas Consulting & Proiect SRL
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 15 iunie 2023, SC Atlas Consulting & Proiect SRL se ocupă de activități de arhitectură, are sediul pe aleea Someșul Cald, București, Sector 4, și este controlată de Ciobotaru Elena și administrată de Ciobotaru Simona.
 
Ciobotaru Simona - mai apare în Sigma Medical Tehnic SRL, din Ilfov
 
Pentru anul 2022, firma a declarat o cifră de afaceri netă de 2.953.865     de lei și un profit net de  890.379 de lei.    
 
SC Atlas Consulting & Proiect SRL are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile contractante se află: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Municipal Blaj, Municipiul Urziceni, Județul Giurgiu, Municipiul Bârlad, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar dar și Romarm SA - Filiala Uzina Mecanică București SA.
  
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Acordul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente!
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Faliboga Lucian Dorel, fost inspector școlar în ISJ Constanța, condamnat! A făcut acord cu Andrei Bodean, șeful DNA Constanța
 
Decizie „bombă“ la București!
DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul


 
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii