Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie „bombă“ la București! DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

ro

04 Oct, 2023 17:00 2330 Marime text
 
 
 
  • Dosarul a fost instrumentat de magistratul Gabriela Stanciu, din cadrul DNA Constanța, și de procurorul-șef al structurii anticorupție de la malul mării, magistratul Andrei Bodean.
  • Surse judiciare arată că prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța, conform datelor noastre, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
  • Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Veste bună în instanță pentru procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța! Curtea de Apel București a anulat decizia judecătorilor de la Tribunalul București, din luna februarie 2023, prin care se hotărâse ca dosarul lui Neacșa Petre, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, acuzat de luare de mită, să fie restituit la DNA Constanța.
 
Astfel, conform portalului instanțelor de judecată, instanța de apel a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.138/P/2021 din 20.12.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, privindu-l pe Neacșa Petre, trimis în judecată pentru luare de mită prev. de art.6 din Legea nr.78/2000 și art.289 alin.1 C.pen.
 
 
Pe cale de consecință, Curtea de Apel București a dispus începerea judecății.
 
Decizia este definitivă.
 
Oficial de la DNA
 
În decembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Neacșa Petre, la data presupusei fapte, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma "Administratia Fluviala a Dunarii de Jos" au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții.
 
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
La data de 21.02.2023, Tribunalul București a dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Decizia Tribunalului București a fost contestată de DNA Constanța la Curtea de Apel București, instanță care, la data de 03.10.2023, prin încheiere finală camera consiliu 528/2023, desființat în parte încheierea de ședință contestată, și a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.138/P/2021 din 20.12.2021 al DNA Constanța, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, privindu-l pe Neacșa Petre, trimis în judecată pentru luare de mită.
 
Totodată, Curtea de Apel a dispus începerea judecății.
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: Încheierea nr.528/CP din 03.10.2023 - În baza art.425/1 alin.1 ?i 7 pct.2 lit.a raportat la art.347 C.proc.pen. admite contestația Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație șI JustițIe – Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii de ședință din 21.02.2023 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București – Secția I Penală, pronunțate în dosarul nr.37039/3/2021/a1. Desființează în parte încheierea de ședință contestată și, rejudecând: În baza art.347 alin.3 teza a II-a C.proc.pen. raportat la art.346 alin.41 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.138/P/2021 din 20.12.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpatul NEACȘA PETRE, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită prev. de art.6 din Legea nr.78/2000 și art.289 alin.1 C.pen. Dispune începerea judecății. Menține dispozițiile judecătorului de cameră preliminară privind cheltuielile judiciare. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în contestația parchetului rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu astăzi, 03.10.2023. Document: Încheiere finală camera consiliu  528/2023  03.10.2023

 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Bijuterii, picturi, monede și obiecte de artă Ce avere are directorul din Ministerul Transporturilor arestat la Constanța pentru luare de mită (documente)

Ședință secretă
Judecătoria Constanța s-a pronunțat în dosarul lui Dan Diaconescu, fostul patron OTV! Iată hotărârea

 
Familia Darie a băgat în insolvență Holland Development Group SA, beneficiară a unor terenuri din Dosarul Retrocedărilor! (MINUTĂ)
 
Crimă într-un hotel din Mangalia!
„Loredana a început să aibă coșmaruri și se roagă să fie iertată!“ (VIDEO)

 
Caz șocant la Castelu! Și-a înjunghiat fratele de patru ori în zona inimii. Începe procesul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii