Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, achitat! (MINUTA)

ro

01 Mar, 2024 12:08 1218 Marime text


Tribunalul Constanța a decis vineri, 1 martie 2024, achitarea lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, județul Constanța, in dosarul in care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul a fost soluționat de completul de judecată prezidat de Dumitru Bogdan Mihai, judecător în cadrul Tribunalului Constanța.
 
Cîrjaliu Cristian Maricel este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Tot in acest dosar, Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea, a fost bănuită de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Și ea a fost achitată.  
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

„Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.


Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.

Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.
 
În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.


Iată minuta deciziei de astăzi, 1 martie 2024, a Tribunalului Constanța:

https://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000190816&id_inst=118 „Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 5 C. proc. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen., achită inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz in serviciu, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 5 alin.1 C.pen. (doua acte materiale), întrucât fapta nu este prevăzute de legea penală. În baza art. 396 alin. 5 C. pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. pr. pen., achită inculpata Calust (Mihail) Ancuţa, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la abuz in serviciu, prevazută de art. 48 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. şi art.5 alin. 1 C.pen. (doua acte materiale), În baza art. 25 alin. 5 C.p.p. instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin 1 C.proc.pen. astăzi, 01.03.2024”.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
DNA: Tribunalul Constanța amână, pentru a cincea oară, pronunțarea în dosarul lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii