Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:01 22 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Update. Oficial. DNA Constanţa a dat lovitura! Evaziune de 31 de milioane de euro

ro

20 Feb, 2019 11:13 5313 Marime text
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus trimiterea în judecată a zece persoane acuzate de evaziune fiscală. În această cauză, DNA Constanța a calculat un prejudiciu de aproximativ 31 de milioane de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța. Până în prezent nu a fost stabilit primul termen. Oricare va fi decizia instanței, aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

De menționat este că în acest dosar figurează și doi inculpaţi judecaţi și condamnaţi în primă instanță în celebrul dosar „Motorina“, unde DNA -Structura centrală a calculat un prejudiciu de 56 de milioane de euro. În acest dosar sunt judecați, printre alții, Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, precum si Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.

UPDATE  - Oficial de la DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpați în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Concret au fost trimiși în judecată următorii:

RACZ PETER ATTILA, GALAMBOSZ LASZLO și RISTIN POMPILIU pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
NEMEȘ RADU, CAPRĂ RĂZVAN – FLORIN, NEACȘU NICOLAE, ANDRESCU FLORINEL, CSASZAR-PAL ZSOMBOR, ȘOLDAN ROMULUS și OLTEANU RĂZVAN MIHAI pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că inculpatul Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul 942/VIII/3 din 3 iulie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii